Zonguldak’ın siyasi arenasında, özellikle son dönemlerde, seviye konusunda ciddi bir düşüş gözlemleniyor.
Siyasetin dili giderek daha da sıradan ve belki de komik bir hâl almaya başladı.
Yalnızca 5 ay önce, yerel seçimlerde kullanılan Citroen Ami'ye atıfta bulunulan düşük seviyeli ifadeler, bugün Topstar gibi absürt bir kavramla devam ediyor.
CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Zaimoğlu, AK Parti Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıldız'ın uzun bir süredir görünmemesini eleştirmesinden sonra, Hüseyin Yıldız'da Osman Zaimoğlu'na yönelik olarak "Kendisinin Popstar edasıyla sahneleri bırakmadığı için bizi ‘varlık ve yokluk’ ile eleştiriyor!" şeklinde bir açıklaması yaptı.
Bu ifadeyle Zaimoğlu'nun kendi siyasi performansını sorguladığını ima ediyordu.
Ancak Zaimoğlu, bu eleştiriye Topstar benzetmesiyle yanıt verdi. CHP Merkez İlçe Başkanı, “31 Mart yerel seçimlerinde halk, Merkez İlçede AK Parti’ye 3 tane kırmızı kart gösterdi. Merkez Belediyesi, Karaman Belediyesi ve Elvanpazarcık Belediyesi’nde yaşanan başarısızlıklar sonucunda, 3 kırmızı kart yiyen bir Topstar’sın” diyerek AK Parti'yi eleştirdi. Bu ifade, doğrudan hakaret içermese de, bir siyasi dil açısından oldukça sert ve küçültücü.
Bu iki açıklama, Zonguldak siyasetinin ne kadar düştüğünü açıkça gözler önüne seriyor. Hüseyin Yıldız’ın Popstar ve Osman Zaimoğlu’nun Topstar benzetmeleri, adeta bir sarkastik dille (iğneleme ve alaycılık) yapılan siyasi tartışmaları yansıtıyor. Bu türden ifadeler, Zonguldak’taki siyasi söylemin kalitesizleştiğini ve seviyesinin giderek daha da düşüğe indiğini gösteriyor.
Zonguldak siyaseti, Citroen Ami tartışmasından bu yana ciddi bir dil ve üslup değişikliğine sahne oldu. Popstar ve Topstar gibi terimlerle yapılan siyasi eleştiriler, Zonguldak'ın yerel siyaseti adına üzücü bir durumun ortaya çıktığını gözler önüne seriyor.
Gelecek günlerde, siyasi arenada hangi absürd terimlerin ve seviyesiz ifadelerin kullanılacağı merak konusu.
Bu duruma ne zaman bir son verileceği, siyasetin kalitesinin nasıl yükseleceği ve gerçekten anlamlı bir tartışmanın nasıl başlatılacağı ise belirsizliğini koruyor.
Zonguldaklı siyasi aktörlere buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum:
Lütfen, bu seviyesiz dil ve üslubu bir kenara bırakın. Siyasi rekabet ve tartışma, olgun ve yapıcı bir şekilde yürütülmelidir. Şehir ve ülke adına daha anlamlı ve verimli bir siyasi diyalog için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz.