ÇEVRE

Zonguldak’ta hidrometeorolojik afet alarmı!

Zonguldak’ta, “Hidro-Meteorolojik Afet ve Acil Durumlarına İlişkin Hazırlık Çalışmaları” toplantısı gerçekleştirildi.

AFAD Merkezi'nde Vali Yardımcısı Turgut Subaşı başkanlığında yapılan ‘Hidro-Meteorolojik Afet ve Acil Durumlarına İlişkin Hazırlık Çalışmaları’ toplantısına İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, ilgili kurumlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda; İklim kaynaklı ve mevsimsel geçişlere bağlı olarak Zonguldak’ta ani ve aşırı yağışlar neticesinde sel, su baskını, taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ gibi meydana gelebilecek hidrometeorolojik afet ve acil durumların öncesinde hazırlık yapılması, risk azaltma ve önlem çalışmalarının değerlendirildi.

HİDROMETEOROLOJİ

Uluslararası Hidroloji Sözlüğü'ne (WMO) göre hidrometeoroloji, hidrolojik çevrimin atmosfer ve yeryüzü aşamalarının, bu iki aşama arasındaki karşılıklı ilişkiye ağırlık verilerek incelenmesi olarak tanımlanıyor.

Suyun atmosferdeki bulunuşu ve yeryüzüne çeşitli yağış biçimleri olarak düşmesine ilişkin ölçümler ile ilgilenen bir bilim dalı olan hidrometeoroloji (su meteorolojisi), hidroklimatoloji, hidroloji ve meteoroloji ana bilimlerinin bir kesim noktası.

 

AFETLER

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte artan hava sıcaklıkları yeryüzündeki su kaynaklarının ve nemli toprak örtüsünün bulunduğu alanlarda buharlaşmayı artırıyor, atmosferde daha fazla su buharı birikimine neden oluyor.

Daha fazla biriken su buharı ise bulutların enerjisini yükseltiyor. Bu da yaşanan; tropikal siklon, yağmur, dolu, rüzgar ve hortum gibi olayların sayısının ve şiddetinin artmasına, kısa süreli ve bölgesel olmasına neden oluyor.

Yağış rejimindeki değişiklik yeryüzündeki bölgesel değişimlere göre kuraklık olarak da karşımıza çıkabiliyor. Yani bir bölgeye, örneğin Türkiye’nin ya da Akdeniz havzasının bir bölgesine aşırı yağış düşerken başka bir bölgeye düşen yağış miktarı azalıyor. Rüzgarların daha kuvvetli ve sıcak esmesi nedeniyle de hava yine yeryüzündeki coğrafi özelliklere göre kuraklığı şiddetlendiriyor. Rüzgarın kurutucu ve sert esme etkisi dolaylı olarak orman yangılarının da artmasını tetikliyor.