Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 6 Şubat 2023’te meydan gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı mesajında, “6 Şubat 2023te, dokuz saat arayla merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan, 7,8 ve 7,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler sonucunda Türkiye'de 53 bin 537, Suriye'de ise 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti, iki ülkede 122 binden fazla insan yaralandı. Depremler Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Ürdün, İran ve Mısır'ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildi. 94 ülkeden gelen 141 binden fazla kişinin kurtarma çalışmalarına dahil olduğu deprem, 1668 depreminden sonra Anadolu topraklarında gerçekleşen en büyük ikinci, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük depremi olarak kayıtlara geçti. 2010’da, 300 binden fazla insanın öldüğü Haiti depreminden bu yana dünyanın en ölümlü faciası olan depremde Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis illerimiz önemli oranda hasar gördü.” dedi.
ÇAYCUMA BELEDİYESİ ÜST DÜZEY SORUMLULUK ÜSTLENDİ
Başkan Kantarcı mesajında, “Haberi alır almaz, İtfaiye Müdürlüğümüze bağlı bir ekibi, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere, tam teçhizatlı olarak yola çıkardığımız asrın felaketinde, tüm ulusumuz gibi Çaycumalı hemşehrilerimiz de olağanüstü bir dayanışma örneği sergiledi. Hızla organize olup tırlar dolusu yardım malzemesini deprem bölgesine gönderdiğimiz o süreçte, sonrasıyla ilgili planlamalar da yaptık. Belediye olarak ortaya çıkan barınma sorununun çözümü için projeler üzerinde çalıştık. Geliştirdiğimiz ahşap karkaslı, modüler konutlardan, 60 adet, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsüne kurarken, Adıyaman’daki bir konteyner kente, 2 konut, 3 adet de mescit yaparak kısa sürede hizmete sunduk. Ülkesinde meydana gelen büyük felakete, meydana geldiği andan itibaren müdahil olmuş, dayanışma göstermiş, yaraların sarılması için üst düzey sorumluluk üstlenmiş bir kentin belediye başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Bana bu gururu yaşatan aziz Çaycumalılarla belediye personelimize şükran doluyum” şeklinde ifadelere de yer verdi.
VATANDAŞLARIMIZ “DİRENÇLİ KENT” TALEP ETMELİDİR
Bir deprem kuşağı üzerindeki Türkiye’nin, her zaman bu riskle karşı karşıya olduğunu da söyleyen Başkan Kantarcı, mesajını, “Bilim insanlarının ısrarla ifade ettiği gibi, bunu, coğrafyamızın bir özelliği olarak kabul etmeli, bu gerçeğe uygun kentler inşa etmeliyiz. Tıpkı teknoloji üreten, düşünen, bilimi rehber edinen toplumlar gibi, Türkiye de, deprem afetiyle etkili ve kalıcı bir mücadele sergilemeli, ‘dirençli kent’ kavramını, kentleşmesinin temel değeri haline getirmelidir. Dirençli kent, hiçbir kriz yaşamayan değil, aksine, sorunları ortaya çıkmadan öngörebilen, bunlara rasyonel çözüm üretip önlem alabilen, bu şekildeki ani ve beklenmedik afetlere karşı hazırlıklı olan, yapılı çevreyi doğanın bilgisi, bilimin ışığı altında oluşturan kent demektir. Tam da yerel seçimler arifesinde, vatandaşlarımız, bu konuda taleplerini yükseltmeli, kapılarını çalıp kenti yönetmeye talip olduğunu söyleyenlere, dirençli bir kent için izleyecekleri programı sormalıdır. Aynı acıların bir daha yaşanmaması için herkesi bu sorumlulukla hareket etmeye çağırıyor, 6 Şubat’ta yitirdiğimiz tüm canları rahmetle anıyorum.” diyerek tamamladı.
Vatandaşlarımız “dirençli kent” talep etmelidir
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremin 1. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Tıpkı teknoloji üreten, düşünen, bilimi rehber edinen toplumlar gibi, Türkiye de, deprem afetiyle etkili ve kalıcı bir mücadele sergilemeli, ‘dirençli kent’ kavramını, kentleşmesinin temel değeri haline getirmelidir.” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir