Yeni yıl itibarıyla 7 kişilik yönetim kurulunun 4'ü Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarından oluşacak. MMO Başkanı Kaymakçı, bu durumu "Yönetimdeki maliye bürokratlarının alacağı kararlar iki dudağı arasında" ifadeleriyle eleştirdi. Ayrıca, AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan'ın "TTK özelleştirilmeyecek" açıklamasının sadece söylemde kaldığını belirtti.
Kaymakçı, KİT Yönetim Reformu'nun TTK'nın özelleştirilmesinin önünü açtığını vurgulayarak, "Bu bir reform değil. Bu, KİT'lerin yapısındaki değişiklikle alakalı bir durumdur. Maliye Bakanı'nın açıklamalarında, yönetim kurullarındaki sorunların çözülmesiyle şeffaflık sağlanacağı belirtiliyor. Ancak bu, yerel örgütler, sendikalar ve meslek kuruluşlarıyla birlikte duruş sergileyerek karşı çıkmamız gereken bir durum" dedi.
5 Eylül'de Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanarak yürürlüğe giren orta vadeli programın, KİT yönetim reformunu kapsadığını belirten Kaymakçı, "19 kuruluş içinde TTK ve Etibandır gibi sektöre özgü kuruluşlar yer alıyor. Bu değişikliklerle kömür üretiminin artacağına veya kârdan zarar eden bir yapıdan kâra geçileceğine inanmıyoruz. Hükümetin sektöre yönelik politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor" diye konuştu.
Kaymakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buralarda çalışanların neredeyse tamamı özel sektörle yürütülecek. Tamamen özelleşme hedefleniyor. Bu dönüşümün sektöre bir katkı sağlayacağını düşünmüyoruz."
Mustafa Çağlayan'ın "Bizim amacımız üretimi artırmak" açıklamasına değinen Kaymakçı, bu söylemlerin özelleştirme algısını güçlendirdiğini ifade etti.
"Yeni yönetim yapısında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından atanan 4 kişi, idari yapılanmaya ve üretim politikalarına karar verecek. Yani bu yönetim kurulunun kararıyla özelleştirmenin önünde hiçbir engel yok. Yönetimin iki dudağı arasında kalan bu süreç, ne yazık ki geleceğimiz açısından belirsizlik yaratıyor" dedi.
Kaymakçı, yerel örgütlerin ve sendikaların bu duruma karşı birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.
(Haber-Ercan Demir)