EMEKLİ MAAŞLARI, EŞİTSİZLİK, HAKSIZLIK VE ANAYASA
3294 sayılı Sosyal Dayanışma Teşvik Kanunu madde:2’ye göre ‘fakir’ statüsüne giren emeklilerin, dün açıklanan Aralık ayı TÜFE oranıyla moralleri hepten çöktü.
Altı aylık enflasyon oranı Temmuz:% 49, Ağustos:% 9.09, Eylül: % 4.75, Ekim: % 3.43,Kasım: %3.28 ve dün, Aralık ayının 2.93 açıklanmasıyla birlikte maaşa esas toplam: yüzde 37.57 oldu.
Heem de TÜİK’e göre 2023 enflasyonunun yüzde 64, ENAG’a göre yüzde 127 açıklandığı bir ortam da…
Çalışırken aldıkları maaşları, ödedikleri vergilerle kutsallaştıran, Temel gelir kaynağı emeklilik olup, asgari ücret altında maaş alıp, asgari ücret üzerinde para harcayıp borçlanan Emekliye reva görülen ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ gibi palyatif laflar değil, her gün keskinleşen ‘Gelir Adaletsizliği’ne çözüm bulunmasıdır. Asgari ücretin 17 bin lira olmasıyla birlikte fırlayan fiyatlar nedeniyle açlık sınırı da asgari ücret seviyelerine ulaştı.
Bırakın 5.500 kök ücret alan emeklileri, 7.500 lira alan maaşlar bile asgari ücret ve açlık sınırı yarısına tekamül eder duruma geldi. Emekli, sağlıklı geçinebilmek, hayata tutunabilmek için aldığı maaştan çok harcayıp borçlanmaktadır.
Bu gün emeklinin insanca yaşayabilmesi için, en az alan emekliye en az 8 bin lira seyyanen zam, yüzde 60 civarındada enflasyon farkı verilmelidir.
En az alan emeklinin maaşı, dün açıklanan 17 bin lira asgari ücrete endekslenmelidir. Çünkü, yıllara havi emeklinin maaşındaki kayıplar yüzde 150’yi aşmıştır. Piyasadaki hayat pahalılığına göre, emekli maaşlarınki kayıplar bu günden sonrada devam edeceği muhakkaktır.
Emekli TÜFE uygulaması dışında tutulmalıdır. Emekli maaşlarında, İNTİBAK uygulaması yapılmalıdır. Bu hizmet ve prime dönük hesaplama ile ücret belirlemesidir. Böylece, farklı kanunlarla idare edilen emeklilik sistemide oturtulmuş olacak, emekliler arasındaki ücret uçurumu da ortadan kalkacaktır.
Ortada bir çarpıklık, eşitsizlik ve haksızlık vardır. Bu eşitsizlik ve haksızlıkların giderilmesi, unutulmasın ki, Anayasal bir zorunluluktur.
YAVUZ ERKMEN
Seçim sath-ı mailine girilmiş, ortada Vali Yavuz Erkmen Yok.
Gerçekten de siyasetle uğraşan/uğraşmayan herkesin gözlerinin aradığı bir sima Sayın Erkmen. Bürokrasiden siyasete geçip, toplum katmanları üzerinde olumlu intiba oluşturan bir tip/politip.
Güler yüzü tatlı dili ile ‘siyasi gerginliğin’ önüne geçmeye hazır bir isim...
İYİ Parti ile siyasi arenada gözüken Sayın Erkmen, yerel yönetim seçimleri öncesi ‘ittifak’ üzerinde durmuş, ‘İttifaklı bir seçimde aday olabileceğini’ açıklamıştı. Ancak, İYİ Parti sultası, seçimlere kendi başlarına gireceklerini açıkladı. Dolayısıyla, Zonguldak’ta, kazanma şansı olmayınca ‘Aday’ konusunda da sıkıntı yaşanmaya başlandı. İYİ Parti’nin Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk bile partisinden istifa edip CHP adayı oldu.
Dün, ‘Alo’ dedik, Sayın Erkmen’e…
“Önümüzdeki hafta Zonguldak’a geleceğim inşallah” dedi.
Sayın Erkmen, artık Zonguldaklı. Zonguldak’ın sorunlarıyla hemhal olup, çözüm arayan, lafla Zonguldaklılardan bin kat Zonguldaklı.
Görüşmek üzere, Sayın Erkmen.
VETERİNER HEKİMLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ BELİRLENDİ…
Asgari ücretin açıklanması ardından, piyasalarda etiket fiyatlarındaki artışlar devam ediyor.
Giyim, gıda, özel iletişim vergisi, trafik cezaları, pasaport vs…
Bu arada, her yılbaşı bir kereye mahsus belirlenen 2024 yılı veteriner hekimleri alt sınır ücret tarifesi de değişti.
Zonguldak Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası asgari ücret tarifesinde büyük baş hayvanlarda muayene alt sınır 800 liradan, küçük baş hayvanlarda 600 liradan başlıyor.
Büyükbaş ve küçük baş hayvanlarda cerrahi müdahaleler 1.500 liradan başlıyor.
Bazı fiyatlar şöyle:
At/sığır da sezeryan: 8 bin lira.
Koyun sezeryan:2 bin lira
Küçük cerrahi müdahaleler (kedi) 1.500 lira, köpek:1.750 lira.