Genel

Elimizde bir tek ÇATES kaldı!

Akkurt Madencilik Yönetim kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Rödevans sektörünün zor durumda olduğunu ve ellerinde bir tek ÇATES’in kaldığını söyledi.

Akkurt Madencilik Yönetim kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, gazetecilere. Sektörün sorunlarını anlattı

ÇATES YENİDEN KÖMÜR ALMAYA BAŞLADI

ÇATES’in 20 günlük bir aradan sonra yeniden kömür almaya başladığını belirten Alaattin Akkurt, “ÇATES’e Aşağı yukarı 20 gün kömür veremedik. Biliyorsunuz TTK -özel sektör sadece Çates’e  kömür veriyor. Eren Enerji kömür satın almıyor aldata çok az miktarda alıyor. Yani çalıştığı zaman yaklaşık 5000-5500 ton Tüketimi var.  biliyorsunuz Zonguldak bir de eartık Türkiye doğalgaza geçtiği için tamamen Biz özel sektör olarak Çates’e bağımlı kaldık yani. Büyükenerji demir çelik sektörü, sanayi kuruluşları zaten almıyor. Onun için Bir tek önümüzde ÇATES var. Işte onun için Onlar da almayınca biz sıkıntılı bir duruma sektör düştü. ÇATES Pazartesi günü kömür almaya başladı ve bugün herhalde dördüncü gün. Şu anda sektör olarak kömür vermeye devam ediyoruz. Yani şu anda herhangi bir sıkıntı yok. İnşallah tekrar durdurmazlar. ÇATES Zaman zaman dışarıdan da Kömür alıyorlar. Onun için stokları doldur zaten”

EPDK KARARI SONRASI YERLİ KÖMÜRE TEŞVİK VERİLMİYOR:2025’E KADAR SEKTÖRDE ÇALIŞAN SAYISI 2000’E KADAR DÜŞER

EPDK Kararı sonrası Yerli kömüre teşvik verilmediğini ve sektörün zorunda olduğunu belirten iş insanı alaattin kurnaz şunları söyledi:

“Sektör olarak bizim zararımız duruyor. Onu kimse karışacak hali yok zaten biliyorsunuz EPDK kararından sonra teşvik, yerli kömüre vermedi ve sektör daralmaya gitti yani. Özel sektörde şu ada 5000 şu anda 3000 civarına düştü. Yani bu gidişle 2025 yılına kadar herhalde 200”’e kadar düşeriz. Yani tamamen şu anda Çates’e bağlıyız. 

TÜRKİYE’DE İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYE ZAM GELİYOR AMA BİR TEK KÖMÜRE GELMİYOR!


Türkiye’de iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini ancak nedense kömüre zam gelmediğini belirten iş insanı  Alaattin Kurnaz, şunları söyledi:

“Fiyatları da arttırılmıyor biliyorsunuz. Rödevans fiyatı 400 TL’yi buldu. Ama bizi iki yılda bir arttıran arttırılan kömür fiyatı yüzde 25 zam yaptılar. Yani bunu kaldırılabilir, sürdürülebilir şey Değil. sektör olarak gerçekten çok sıkıntılı dönemlerden yakın zamanda kömür ve fiyatlarının güncelleneceği söylenmişti. yeni bir zam geldi mi? Kömür fiyatlarına şu anda gelmedi işte Enerji Bakanımız açıklama yapıyor. Şu anda görünmüyor. Herhalde temmuz gibi bekliyor Ama yani öyle çok bir yaparlar. O da bizi kurtaracak bir durum değil. O kurtaracak bir durum değildir. Biliyorsunuz asgari ücrete geldiği zaman en az yüzde 50 yüzde 80 zam geliyor. Evet. Ama bizi karşılamıyor şu anda yani. Şey yaptıkları yalnız şey değil ki yani. İşçilik maliyeti ki bazı şeylere de ekipmanlarımız da pahalı. Dolar üzerinden alıyoruz. Madem enerjilerimiz pahalı. her şey pahalı. 
Şimdi Türkiye'de iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Bir de kömüre zam gelmiyor. Siz de farkındasınız yani. Tabii ki Zam gelmiyor. Onun için bu artış sürdürebildikten çıktı. Yani sektör çok sıkıntılı bir dönemdeyiz”

MİLLETVEKİLLERİNE SESLENİYORUM

Konuşmasında milletvekillerine seslenen için sana Alaattin Kurnaz, “Buradan milletvekillerine, valimize şunu sesleniyorum. İ Bakın o kadar katma değer sağlayan firma 1000 liraya kömür satarken 400 lira da rödevans parası ödüyoruz. 1000 liraya kömür satıyoruz 400 lira rödevans parasını ödüyoruz yani. Bunun için buradaki 5 milletvekili bunu konuya acil sahip çıkması lazım. Bakanlığa anlatılması lazım ama maalesef yapılmıyor. Yani bakıyorum da kimse ilgilenmiyor. Her şeyi iğneden ibneye zam geliyor ama kömüre zam yok. Yani bunun artık sürdürebileceğinden çıktı bu iş yani. Onun için sahip çıkılmasını istiyorum”şeklinde konuştu.

SYDV BİZİ KURTARMAZ

SYDV’ye Özel sektör rock kömür verecek durumda olmadıklarını hem ellerinde bu kadar kötü olmadım hem de fiyat olarak kendini kurtarmadığını belirterek şunları söyledi:

“Şimdi vakıflar tabii kalori bazında aldığı için 4 bin kalori kömür alıyor. Bizi Kurtaracak bir fiyat değil yani. Bizim kömürü yıkamamız lazım. Yıkadığın zaman masraf çok oluyor. onun için yani bir de onları kurtaracak şu anda bizde sektörde kömür yok. Tamamen kömürlerimizi yıkamıyoruz yani direkt elekten geçirip böyle veriyoruz. Onun için bizi kurtaracak bir rakamlar değil. Tamam. Yani yardımlaşma son adında. Tabii onda da sıkıntılar çekiyorsunuz. Geçen sene liyint kömür aldılar. Işte ortalık ayağa kalktı biliyorsunuz. kömürün içinde taş oluyor. Tabii bizde de zaman zaman içinde de taş çıkıyor. Niye? Tam yıkama olmuyor. Bir arıza oluyor. Bir sıkıntılı dönem ama yani. 
Artık yavaş yavaş her şey doğal gaza geçti. Artık onlar da önümüzdeki yıla da kalkacak herhalde Çünkü her yere doğal gaz gitti yani”