TBMM’de Görüşülmekte olan kit reformu ile ilgili GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimi ziyaretlerini sürdürüyor. CHP İl aşkanı Devrim Dural, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı ziyaretinin ardından GMİS yönetimi şimdi de Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Metin Demir’i ziyaret etti.

HAKAN YEŞİL: SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Kir Reormu’nun TTK’nın. Özelleştirmesini yolunu açacağını ve sonuna kadar direneceklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere ııı Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanı  kapsayan yeni yönetimsel değişiklikle ilgili ııı taleplerimizi dile getirmiştik. Bununla ilgili ıbazı kurum ve kitlerle ilgili bazı sıkıntıların ortaya çıkacağını, özelleştirmelerin, küçültmelerin, devirlerinin tek bir yönetim kurulu üzerinden yöneticiler, konusunda rahatsızlıklarımızı dile getirdik.  Bunu kesinlikle kabul etmediğimizi ve bununla ilgili karşı görüş belirldiğimizde bunun için de bu çalışmaları yaptığımızı hepimiz biliyoruz. bugün de Ticaret ve Sanayi Odamız Sayın Başkan ziyaret ettik. Bu reforma karşı para Zonguldak paydaşı olarak beraber hareket etme konusunda da bugün Sayın Başkanımızdan ve yönetiminden destek için buradayız. Biz bu yasaya her zaman söylediğimiz gibi kesintiler bu tür uygulamayla bunun için de sayın başkanımızın bugün ziyaret ettik. Kendisinden ve yönetiminden Zonguldak paydaşı olarak destek istemeye geldik. 

Zonguldak Havalimanı’nda yolcu trafiğinde artış Zonguldak Havalimanı’nda yolcu trafiğinde artış


METİN DEMİR: TTK ÜRETİME DEVAM ETMEK ZORUNDA VE GMİS’LE AYNI DÜŞÜNCEDEYİZ

ZTSO Başkanı Metin Demir’de GÖİS’le Aynı düşüncede olduklarını Turka Taşkömürü Kurumu’na üretime devam etmek zorunda olduğunu belirterek destekleyeceklerini ifade etti.  Başkan Metin Demir şunları söyledi:

“Saygıdeğer genel başkanımıza ve yönetim kurulu ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bugünkü ziyaretleri için ayaklarına sağlık, şeref verdiler. Hoş geldiler. Kamu iktisadi teşekküllerinin daha verimli, daha rasyonel yönetimiyle ilgili gelişen bir süreç çerçevesinde bazı yasal hazırlıklar yapıldığı konusunda biz de haberdar olduk tam detaylı olarak tam  arzu edilenin ya da yöntemin ne olduğu henüz ortaya çıkmış olmasa da bu bahşin Zonguldak için bazı riskler barındırdığı konusunda biz mutabıkız. Kamu iktisadi teşekkürleri elbette daha verimli, yönetilmeli. Bununla ilgili tedbirler alınabilir. Ama  Zonguldak'ı tabii ilgilendiren işin boyutu Türkiye Taş Kömürü Kurumu. Ve Türkiye Taş Kömürü Kurumunun da himayesinde çalışan, bizlerin de üyesi olan Zonguldak Özel Sektör Madencilik firmaları yani firmalar. Tabii burayla ilgili yapılacak düzenlemeler Zonguldak'ın özellikle merkez bölgesinin hala madenciliğe olan tekrar bağımlılığın da göz önüne aldığınızda Zonguldak'ta hayati bir anlamı var bu konunun. evvela başkanımla yine hemfikir olduğumuz bir konuyu dile getirmek lazım. Zonguldak'ta 180 yılı aşkın bir madencilik tecrübesi var. Osmanlı zamanında başlayan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin sanayi devrimini hayata geçirmesine vesile olan cumhuriyet dönemiyle birlikte günümüze kadar ulaşan 180 yılı aşkın bilgi ve tecrübe var. Ve bu malumunuz. hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin tek koklaşabiliriz taş kömürü rezervi. Bizim rezervimiz TüTK'nın ruhsatında bulunan dolayısıyla bu alan, spesifik bir alan. Kendine özgü coğrafi, topoğrafik koşulları olan, kendine özgü kültürü olan bir alan TTK'nın yeniden  dizayn edilmesi, yönetimiyle ilgili inisiyatif alınması konusunda bu Zonguldak'taki tecrübenin, Zonguldak'taki özel koşulların dikkate alınmaması düşünülemez. Öte taraftan tabii bu yapılacak düzenlemeler kapsamında biz de basından takip ettiğimiz kadarıyla ya da kulis bilgilerinden takip ettiğimiz kadarıyla bazı uluslararası ortaklıklar, bazı kısmi özelleştirmeler vesair gündeme gelmesi de mümkün. Bu konuda da biz yine genel made işleri sendikasıyla aynı paralelde hep  düşündük. Hep bugüne kadar fikir birliği içerisinde olduk. 

Biz Zonguldak havzasındaki üretimin ülke ekonomisi için ve özellikle de bölge ekonomisi için ne kadar kıymetli olduğunun farkındayız. Dolayısıyla biz burada hem kamu ili üretimin devam etmesini çünkü Türkiye Taş Kömürü kurumu yüz seksen yılı aşan mazisiyle bütün Türkiye için bir madencilik okuludur, ekolüdür. Türkiye Taş Kömürü Kurumu üretime devam etmek durumundadır. Öte taraftan da Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun üretmediği, çalışmadığı sahalarda da gerek yöntemiyle, gerek ruhsat bölünmesi yöntem Özel sektörün de büyüyerek yoluna devam etmesi gerektiği konusunda biz zaten mutabıkız genel maden işçileri sendikasıyla, Dolayısıyla hem Zonguldak'ın spesifik koşullarını dikkate almayan ve bütün yetkiyi, bütün inisiyatifi merkezde toplayacak bir düzenlemenin Zonguldak açısından son derece mahsurlu olacağı, Zonguldak kadrosu yönetilecekse yönetim rehabilite edilecekse bu oturulup konuşulabilir. Ama bu Türkiye Taş Kömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası, temsilen belki Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, bulunduğu bir ortamda bir masada genişle oturup bunu lazım. Aceleye getirilecek oldubittiye getirilecek bir konu değildir. Biz bu konudaki hassasiyeti paylaşıyoruz. genel maden işçileri sendikamız bu konuda bir inisiyatif başlattı. Biz her zaman olduğu gibi kol kolayız. Bu süreci destekliyoruz. Bu konuda biz de katkı verme niyetinde ve hevesindeyiz. Inşallah yakın zamanda Ankara'da ya da burada hem kamu bürokrasisinin hem özel sektör tarafının hem de işçi tarafının temsil edildiği bir beraber çalışma, beraber planlama süreci hayata geçiriliyorsa inşallah hep beraber bunları oturup özellikle Zonguldak'ın üretimini artıracak, istihdamını arttıracak ama bir yandan da verimliliğini arttıracak yöntemlerin hepsini beraberce oturup tartışmaya da hazırız. Ben tekrar bu vesileyle ziyaretiniz için başkanım çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda da başarılar” diledi.

Whatsapp Image 2024 07 01 At 12.31.33Whatsapp Image 2024 07 01 At 12.31.34

Kaynak: Ercan Demir