Mahalli İdareler Birliği Seçimleri arifesinde, sorunların daha belirgin olarak ortaya çıkması sonrası, ‘çözüm’ için arayış beklentimizin artması bundan.

Zonguldak'ta 2025 hedefleri şekillendi! Zonguldak'ta 2025 hedefleri şekillendi!

Ancak, ‘yozlaşma’ dediğimiz atraksiyon, öyle sarmış ki benlikleri, ‘çeliğe pas girmesi’ gibi kemiriyor, hem bünye hem de halet-i ruhiyeleri.

Birkaç ay öncesi ZONDEF’in İstanbul’daki Zonguldak tanıtım günlerini Elmas TV olarak günlük takip edip aktarmıştık.

Bana göre önemli gelişmelerden biri, etkinliğe katılan iktidar partisi Zonguldaklı seçilmişler, İstanbul’a yerleşmiş hemşerilerimiz için ‘hedefimiz Zonguldak dışına göç etmiş sizleri Zonguldak’a getirmektir. Zonguldak’tan dışarı göçü önleyeceğiz’ gibi ‘hamasi’ nutuklar atmışlardı.

İktidar partili siyasiler bu popülist nutukları attığı sırada 2023’te sadece merkez ilçeden 1.300 insanımızın şehir dışına göç ettiği açıklanıyordu. İnsanları şehir dışına göç ettiren sebeplerin başında ‘işsizlik’ geldiği muhakkak.

Zonguldak’ta kayıtlı işsiz sayısının 25 bin, kayıtsız işsiz sayısının 50 bin olduğu bir ortam da bu işsiz akışı çok normal değil mi?

İstanbul’da bu gün itibarıyla kayıtlı 126 bin 500, kayıtsız 200 bin Zonguldaklının ikametinden ediliyor.

Olaya Tekirdağ, Bursa, Kocaeli açısından bakarsak, Zonguldak dışındaki nüfus açısından büyük bir enerjinin varlığını kabul etmiş oluruz. Bu enerjinin maddi/manevi kullanılması konusunda ise maalesef ‘atalet’ yaşadığımız bir gerçek.

Şehir dışındaki Zonguldaklı nüfusun mahalli idareler seçimleri kapsamındaki gelişmelerini daha detaylı olarak aktaracağım.

Önceki gün TÜİK,81 ilin il-ilçe-belde ve belediye nüfuslarını açıkladı. Ortaya yine bir nüfus sirkülasyonu çıktı. Zonguldak Merkez ilçenin iller bankasından 101 bin 749 nüfusuna göre pay aldığını belirtmiştik.

TÜİK’in açıklamasına göre, Zonguldak merkez ilçenin nüfusu 99 bin 712 olmuş.

Bu nüfus kaybının hem dış göç hem de yerel yönetim seçimleri için belde ve köylere kaydırıldığı ileri sürülüyor. Zonguldak il genelinin önceki sayımlara göre 2 bin 982 kişi artmasına bakılırsa, yerel seçimler ile TTK’da işe girmek için dışarıdan nüfus kaydırması yapanlar olması kuvvetle muhtemel.

Burada, şehir dışına göç ve şehir içinde belediyelerin iller bankasından pay almak için yaptığı bu operasyonlar, sadece maddi çalkantı yapmıyor. Olayın siyasi dengelerin bozulması açısından da etkisi var.

Kaynak: Eray Bilgin