Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, yazılı açıklamada, ”Dünyada her yıl 3 Mart (1947) tarihi Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 1.290.000 bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3 ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Yoğun Bakım ünitelerinde kalan bu bebeklerde bu oran yüzde 4’e yükselmektedir. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan ilaçlar nedeniyle bu oran yüzde 6’ya kadar çıkmaktadır. Eğer bu bebek ve çocuklarda işitme kaybı zamanında teşhis edilmez ve erken rehabilitasyon programlarına alınmazlarsa, psikolojik ve sosyal gelişmeleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca yaşıtları olan çocuklardan geri kalırlar.
İşitme Tarama Programı kapsamında tüm bebeklerin; İlk 1 ayda tarama testlerinin tekrarlarla birlikte tümünün yapılması, İlk 3 ay içinde tanı testlerinin tamamlanması, 6. aya kadar da tanı sonrası cihazlama ve rehabilitasyonlarına başlanması gerekmektedir. Tanımlanmamış ya da geç tanımlanmış doğumsal işitme kaybı; çocuğun dil, sosyal, duygusal, bilişsel, gelişimini ve dolayısıyla yaşam kalitesini önemli derecede etkiler. Çocuklarda işitme kaybının değerlendirilmesi, erken tanı ve uygun önlem alınmasını sağlayarak bu çocuklarda daha iyi eğitim ve gelişimsel başarı sağlanması bakımından oldukça önemlidir. Doğum hizmeti verilen tüm hastanelerimizde, bebeklere doğumu takiben ilk 72 saat içerisinde uygulanabilen basit, herhangi bir zararı olmayan ve uygulanması çok kolay testler ile yenidoğan döneminde işitme kaybı tespit edilebilmektedir. İlimizde 2023 yılında 4056 yenidoğan bebeğe işitme tarama testi yapılarak, Zonguldak ilinde doğan tüm bebeklerin işitme taraması tamamlanmıştır.
Yenidoğan İşitme Tarama Programında, tarama ve referans merkezi olmak üzere iki merkezden söz edilmektedir. Tarama Merkezi; bebeğin doğduğu ilk 72 saat içinde yapılması gereken işitme testlerinin yapıldığı merkezdir. Referans merkezi ise tarama merkezindeki testlerde sonuç alınamayan bebeklerin tanısal testlerini içeren üst merkezdir.
Doğuştan işitme problemi olmayan bebekler ilerleyen yaşlarda işitme sorunuyla karşılaşabilir. Doğumu izleyen aylarda-yıllarda geçirilen ateşli hastalıklar, menenjit, kızamık, kafaya alınan ağır darbeler ve kendisini geç gösteren bazı hastalıklar işitme kaybına yol açabilir. Bu sebep ile Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki protokol çerçevesinde okul çağı çocuklarına yönelik tarama programı, ilimizde rutin olarak her yıl İlkokul 1.sınıf öğrencilerine İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde görevli Sağlık Çalışanlarımız tarafından uygulanmaktadır.
Tarama ve Referans Merkezimiz içermesi gereken her türlü donanım ve uzman kadroya sahiptir. Sadece Zonguldak ili değil Karabük, Bartın ve Düzce başta olmak üzere yakın illerimiz de bu hizmetten yararlanabilmektedir. Referans Merkezinin ilimizde açılması yıllık ortalama 700 ailenin il dışına gitmeden kendi ilimizde daha rahat ve kolay koşullarda hizmet almasını ve daha kısa sürede tanı ve tedavisinin başlanmasını sağlayacaktır.
İşitme sorunlarına yaklaşımla ilgili tüm çabamız, çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak toplumdaki yerlerini almaları içindir“ dedi.