Genel

ZONGULDAK’TA GEÇ KALMIŞ BİR HİZMET: MADEN SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROSU…

ZONGULDAK’TA GEÇ KALMIŞ BİR HİZMET:MADEN SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROSU…

Bu gün bazılarının, taşkömürüne bağımlı ekonomiden kurtulmak için, değişik sektör arayışlarını sürdürmesine rağmen; taşkömürü hem üretim, hem de istihdam açısından bölgenin en önemli sektörlerinin başında geliyor.

Düşünebiliyor musunuz, sektörde devlet, özel sektör omuz omuza çalışırken, köstebek usulü üretim yapan ‘kaçak ocaklar’ da varlığını hissettiriyor. Yani, toprak altında, ülkenin ihtiyacı olan 1 gram enerji kaynağı bırakılmamaya çalışılıyor.

Elbette, istihdam ve üretim aşamasında, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi toplum nezdinde önemli olan konularda, bazı önlemler, zamanında alınıp, hayata geçirilememiş.

Bölge, ülke ve yöre insanı açısından elzem olan ekonomik, sosyal önlemler yanında, hukuki önlemlerde devreye sokulmakta geç kalınmış.

Üretim ve istihdamın olduğu her işkolunda olduğu gibi, madencilik sektöründe de işçi sağlığı/iş güvenliği gibi konuların yarattığı maddi/manevi sıkıntıların çözümü için, hukuki eksik ve aksaklıkların giderilmesine, geç de olsa çalışılıyor.

Bunlardan biri de ‘Maden Suçları Soruşturma Bürosu’ idi.

Devlet; özel sektör ve kaçak ocaklarda meydana gelen yaralanmalı ve ölümlü iş kazaları yanı sıra, kaçak maden ocaklarıyla ilgili soruşturmaları da yürütecek büro kurdu.

Büronun kurulmasıyla maden ve madencilik kaynaklı suçlara yönelik soruşturma yürüten Cumhuriyet savcıları ile kolluk güçlerinin koordineli şekilde çalışması, soruşturmaların daha hızlı ve etkin şekilde yürütülmesi planlanıyor.

Soruşturmalar makul sürede bitecek, ‘madenlerdeki ölüm, yaralanma, ruhsatsız ocak açılması ve suçu gizlemek için el değiştirmesi’ gibi suçlarda daha etkin soruşturma hedefleniyor.

İşin güzel taraflarından biri de, Türkiye’nin ilk ve endüstri merkezi şehirlerinden Zonguldak’ta kurulan bu büronun da ilk olması.

Elbette bu güne kadar kurulmaması hata...

Geçtiğ imiz yıllar itibarıyla devlet, özel sektör ve kaçak ocaklarda meydana gelen kazalar neticesi ölüm, yaralanma sayıları ‘tahmini’ olmaktan öteye gitmemektedir. Meydana gelen toplam maddi hasar ise belli değildir.

Düşünebiliyor musunuz, 20. Asrı petrol, 21. asrı doğalgaz asrı ilan ettiğimiz günümüzde, 19. Asrın enerji kaynağı kömürün önemi, özellikleri ve sorunlarından bahsediyoruz.

İnşallah bundan sonra böyle olmayacak.

Ne zaman böyle olmaz? ‘Maden Suçları Araştırma Komisyonu’ kuruluş sebep ve amaçlarına uyulduğu zaman.

Zonguldak’ta olması gereken ancak olmayan ‘Maden Suçları Araştırma Komisyonu’nun tespit ve kurulması için önayak olan Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Abdurrahman Alan’ın gösterdiği ilgiye teşekkür ederim.

Ve Zonguldak Valisi Sayın Osman Hacıbektaşoğlu’nun köstebek usulü çalıştırılan kaçak ocaklara karşı ‘ÖNLEM’ mahiyetli çalışmaları içinde teşekkürler.

Dün dağlarda bu gün şehir merkezlerindeki mahallelerde, Köstebek usulü kaçak kömür ocakları işlediği, işletildiği; yasal ocaklarda ilgili yasalara uyulmadığı müddetçe, işimiz birçok konuda olduğu gibi ‘inşallah’ ve ‘maşallah’a kalır vesselam.