Genel

‘ZONGULDAK’IN SAĞLIK SORUNUNU HALLEDECEĞİZ’ DİYENLER, NEREDESİNİZ?..

‘ZONGULDAK’IN SAĞLIK SORUNUNU HALLEDECEĞİZ’ DİYENLER, NEREDESİNİZ?..

Zonguldak, ‘yiğitlerin değil, sorunların harman solduğu yer’ diyoruz ya?

Gün geçmiyor ki, ‘nur topu’ gibi bir sorunumuz ‘peyda’ olmasın! Hayat pahalılığı, enflasyon, işsizlik, açlık sınırı altında maaş alan emekliler, trafik/ otopark rezaleti gibi yaşam kalitesini aşağı çeken sorunlara bir yenisi eklenmesin.

Endüstri mirası Fevkani Köprüsünün yıkılması, çamura asfalt dökülmesi, otopark rezaletinin görülmemesi gibi..

Sağlıkta da her gün bir sorun çıkıyor ortaya. Kanser doktoru ihtiyacı şimdilik halledildi, ancak; kardiyolog sorunu patlak vermek üzere. derken, hastanelerde muayene için ‘gün vermeler’ başladı.İktidarın seçilmişleri, her patlak veren sorun akabinde ‘sağlık sorunlarını halledeceğiz’ demeyi alışkanlık haline getirdiler.

Ardından, ‘deprem riski’ nedeniyle yıkımı gündeme gelen ve boşaltılan Atatürk Devlet Hastanesi’nin ‘yıkılacak mı, güçlendirilecek mi?’ tartışması…

Siyasette ise yerel yönetimler seçimleri dolayısıyla, partiler iç politikaya yönelmiş. Rakip eksiltme ve partiyi kuşatma çalışmaları üst düzeye çıkmış durumda.

Bürokrasi ise ‘tayin’ dönemi hasebiyle, ‘koltuğun deruhtesi’ manasında ‘vaziyetin idaresi’ çalışmasında. Yeni gelenler, ‘ahval-i vaziyetin’ tespitinde…

Geçtiğimiz haftanın aktüel konusu yine sağlık ve yeni hastanenin eksikleri… Yeni Hastane’nin ‘toplanma alanı’ konusunda yaptığımız eleştiri sonrası ‘sorunlar’ sökün etti. 

Karikatür gibi olay... Yeni Hastane’nin toplanma alanı, eski hastanenin 500 m yukarısında otopark olarak kullanılan tepe. Kötü bir yer, ne hasta çıkabilir, ne de hasta yakını!

Eski hastanenin toplanma alanı ‘fıkra’ gibi…Fener Mahallesi’ndeki şehrin stadyumu!

‘Yasa gereği’ yapılması gerekli ve ‘şartları’ olan bir uygulama, ‘adet yerini bulsun’ cinsinden uydurulup, yasaları takmışlar!..                                                   

Lâfa gelince ‘hak, hukuk, adalet’ icraata gelince ‘TISS’.

Velhasıl-ı, seçilmiş ve atanmışların yine, her zamanki gibi ‘sağıra yattığı’ ortamda, hastane sorunları harman olmaya başladı.

Aslında, ‘sorunlu’ doğmuştu yeni hastane. Yeri itibarıyla, müteahhiti, otoparkı, inşaat süreci hep sorunluydu.                     

‘Eski hastane yanında yapılacak’ kararı, bölgenin ‘insan/araç/konut’ itibarıyla yoğunlaşması, insan sağlığı açısından sıkıntıdan başka bir şey değildi.

Dolayısıyla 53 bin metrekare alan üzerine konuşlandırılan hastane 8 yılda,160 milyona ihale edilip, 200 milyona bitirilebilse de, sorunları bitirilemedi. 

Burada ‘şeytanın avukatlığını’ yapmakta fayda var. Uzunmehmet Camii’nin 8 ayda ve yanlış hatırlamıyorsam 300 milyona yapıldığını hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca, Zonguldaklılar, başlayıp da bitirilemeyen işlere alıştı artık…                                                                                                

Zonguldak-Ereğli arasında ki 45 Km yol, 50 yılda bitirilemedi. Bahçelievler’de ki ‘Site Kapalı Salonu’ tam 20 yılda tamamlanmadı mı?

Gelelim, ‘Yeni Hastane’ nin ‘ahval-i vaziyet’ine.

Yeni hastane ile ilgili ‘dolaşımda’ olan sorunların başında,  ‘iklimlendirme ve asansör’ sorunları var. Ki, elektrikler kesildiğinde, jeneratörlerin devreye girmesinde etkili olan devasa akülerin dolması ... Yoğun bakımların hayatiyeti açısından önemli… Rivayet o ki, ‘şööyle’ bir elden geçirilmiş.

Hastane katlarına çıkan merdiven boşluklarına ‘güvenlik ağı’ çekilmemiş. Çocukların düşmesi için her şey hazır.

Son fırtınalarda hastanenin üst kat pencereleri kopma noktasına geldi. Alttaki otopark ‘hayati tehlike’ dolayısıyla kullandırılmıyor. Dolayısıyla doğuştan ‘yetersiz otopark’ sorunlu olan hastane, ‘otopark rezaletli’ hastaneye dönüştü.

Peki, ‘hastane eksikleri’ nedeniyle bir ‘sorun’ olursa, kim sorumlu olacak? Hastane yetkilileri, elbette, sorumluluktan kurtulmak için ‘üstlerine’ il Sağlık Müdürlüğü’ne yazı ile durumu aktarıyorlar.  Ancak, ‘olası’ sorun durumunda, sorumlu olacakların başında ‘bakanlık kontrolörleri’ geleceği muhakkak… Rivayet o ki, yeni hastanenin ‘geçici kabul’ ötesinde ‘kat-i kabulünün yapılması için’ yetkililere baskı yapılıyor.

Hastane de yapılması gerekli işlerin toplamının ‘milyarları’ aştığı, ‘acil’ yapılması gerekli bazı işlerin ‘firma/taşeron uhdesinde olduğu için ‘ödenek/para aktarılamadığı’ da konuşulanlar arasında.

Efendim, ‘Çaycuma’daki hastanenin sorunları 10 yıllık, yönetici eksikleri var. Neden Zonguldak’taki yeni hastane gündeme getiriliyor?’ deniyor. Rivayet o ki, Çaycuma Devlet Hastanesi Başhekimliğine Devrek Devlet Hastanesi Başhekimi bakıyor. Al sana fıkra gibi bir olay daha…

Hastanelerin‘acil’ sorunları savsaklanırken, ‘sağlıkta sorunları halledeceğiz’ açıklamaları ne kadar inandırıcı olur! ‘Yetersiz otoparklı hastane’ ne demek? ‘Pencereler düşer’ diye otopark iptali , merdivenlere güvenlik ağı takmamak ne demek? Ne demek, ‘30 metre yükseklikte dikey mimari hastane’ yaparken, yangın halini düşünmemek?

Şehirde 30 metre yüksekliğe tırmanacak  merdiveni olan belediye arozözü var mı? Bildiğim kadarıyla 21 metre açılabilir merdivenli arozözler var. Yangın çıksa, Bartın, Karabük’ten mi itfaiye gelecek?

Önemlisi, yangın halinde Yeni Hastane’nin bir tarafına itfaiye hiç giremez.

Sonuç: sağlıkta sorunlar, ‘cek/cak’ ile değil, her gün insanları canından bezdiren, yaşam kalitelerini aşağı çeken olayların çözümü ile olur.

Laf değil, hizmet üretin.

ERDOĞAN’IN YRP VE HÜDAPAR’LA

GÖRÜŞTÜ, KULİSLER HIZLANDI…

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Yeniden Refah Partisi(YRP)Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Hür Dava partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile bir araya gelmesi, siyasi kulislerdi hareketlendirdi.

Yerel seçimler konusunda yapılan görüşmeler yapıldığı bildirilirken, YDP ve Hüdapar’ın yerel seçimlerle ilgili beklentileri ileri sürüldü.

YRP’nin üç büyük şehirlede destek karşılığı bir büyük şenirde başkanlık beklediği, Hüdapar’ın ise ‘detaylar konusunda çalışma yaptığı’ öğrenildi.

Yerel seçimler ile ilgili aday adaylık başvuru sürecinin Ocak ayı ilk haftasına aktarılmasının, ittifak konusundaki bu gelişmeler neticesi olduğu ileri sürülüyor.

‘EKMEK ZAMMI YENİ ASGARİ                   

ÜCRETE GÖRE YAPILMALI!..’

Günün önemli aktüel konularından biri de ekmek fiyatları.

Geçen hafta, hayat pahalılığı ve zamlar konusu işlenirken, ekmek gramajı ve fiyatları yine gündeme girdi.

2022’de 200 gram ekmek 5 TL yapılmıştı. O zaman ki asgari ücret 8.500 lira idi.

Haziran 2023’te ekmek 7.5 lira oldu. Asgari ücret ise 11.400 liraydı.

Ekmeğe zam’ konuşmalarının yapıldığı bu günlerde ise yeni asgari ücretin 17 bin lira olmasına kesin gözle bakılıyor,

7.5 liralık ekmek ise 8.500 liralık asgari ücret uygulaması çerçevesinde belirlenmiş fiyat.

Piyasalara zam yağmuru devam ediyor.

Ekmeğe zam kaçınılmaz. Ancak, ekmeğe zammın yeni asgari ücret belirlenmesi sonrası yapılması bekleniyor.

Fırıncılar, ‘şimdi belirlenecek fiyat ve gramaj, yeni asgari ücret belirlenmesi sonrasında  yok olacak. Asgari ücretin 8.500TL olduğu zaman bir çiuval un 500 TL idi. Şimdi, bir çuval un 750 TL. Yeni asgari ücret ile bir çuval un 850-900 lira olur. Şimdi yapılacak ekmek zammı adil olmaz’ diyor.

ZÜLEYHA ARIMAN VE SİYASET

Ak Parti Zonguldak eski İl Kadın Kolları Başkanı ve milletvekili aday adaylarından Züleyha Yazıcı Arıman Dün Elmas Medya Grubu’nu ziyaret etti.

Yazıcı Arıman babadan politikacı bir tip. Babası Necdet Yazıcı Doğru Yol Partisi(DYP) Zonguldak Milletvekili idi.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı iken Zonguldak ve Havalisini karış karış gezip halkın dertleriyle hemhal olmasını bilip sevilen sayılan bir kişilik oldu. Şansı yaver gidip vekil seçilemedi. Ancak, halka sevgi ve saygısından bir şey kaybetmedi. Resmi bir görevi olmamasına rağmen, halka hizmet konusunda elinden geleni yapıyor.

Mevcut siyasi atmosferi sordum kendisine. ‘AK Parti’nin seçime girdiği yerde AK Parti her zaman favoridir. Adaylar belirlendikten sonra çalışmalar şekillenip siyasi yarış hızlanacaktır. İnanıyorum ki Zonguldak kazanacaktır’ dedi.

Züleyha Yazıcı Arıman’a ‘Allah gönlüne göre versin’ diyoruz.