İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Whitehaven kentinde, "West Cumbria Mining Ltd." adlı şirket, bir kömür sahasında üretime başlamak için İngiltere hükümetine başvurdu. Kömür ocaklarını kapatan ve yeni saha açılmasına da izin vermeyen İngiliz hükümetinin, 30 yıl sonra, çıkaracağı kömürü Türkiye gibi ülkelere satacağını söyleyen şirkete izin vermesi tartışmalara yol açtı. Üreteceği kömürün %85’ini İngiltere’nin demir çelik temin ettiği ülkelere satacağını söyleyerek kamuoyunu ikna etmeye çalışan şirketle çalışma izni veren hükümete çevreciler büyük tepki gösterdi.
ZONGULDAK VE EREĞLİ’DE İNCELEMELERDE BULUNDULAR
Kömürün satılacağı ülkeler arasında Türkiye’nin de adının geçmesi üzerine Coal Action Network (Kömür Eylem Ağı) adlı çevre örgütünün iki temsilcisi, hazırlayacakları rapor için Türkiye’ye geldi. Daniel Therkelsen ve Anne Harris adlı iki aktivist olası kömür alıcısı konumundaki Erdemir ve Eren santrallerinin bulunduğu Ereğli Zonguldak Çatalağzı’nda incelemelerde bulundu.
BİR RAPOR HAZIRLAYARAK KAMUOYUNA SUNACAKLAR
Çevre aktivisti Çetin Yılmaz’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Ereğli’de sivil toplum örgütleri ile bir toplantı da yapan İngiliz çevreciler, toplantının bir bölümünde Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul ile de görüştü. Daha sonra geldikleri Zonguldak’ta başta Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk olmak üzere bazı çevrecilerle görüşüp notlar alan İngiliz çevreciler, raporlarını yazmak üzere bölgeden ayrıldı.
İNGİLTERE 2030’DAN SONRA HİÇ KÖMÜR YAKMAYACAK, KÖMÜRÜN TAMAMI İHRAÇ EDİLECEK
Yeni bir kömür madenine izin verilmesinin İngiltere'nin belirleyerek dünyaya ilan ettiği iklim hedefleriyle tutarlı olmadığını söyleyen çevreciler, kendi hükümetlerini verdikleri söze sahip çıkmaya çağırıyor. Yapılan planlamalara göre 2030 ortasından itibaren bu kömürün hiç kullanılmayacağını ifade eden çevre aktivistleri, yeni madenden elde edilen kömürün neredeyse tamamının ihraç edileceğini, bu gezinin de bu amaçla yapıldığını söylüyor.