Bankalar 1 eylül itibariyle düğmeye bastı! Bankalar 1 eylül itibariyle düğmeye bastı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber, Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı.

Sakarya Gaz Sahasında (Zonguldak) şu anda günlük 5.5 milyon metreküp olan ve yaklaşık 2.4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretilen mevcut sahada bu üretimi her geçen gün artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bayraktar, "İlk fazda biliyorsunuz 2025 yılının ilk çeyreği için bir 10 milyon hedef var. Yeni platformla biz inşallah bunu bir 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız. Bu platformun kendisi 10 milyon metre küp doğal gaz üretecek" ifadesini kullandı.

Yüzer platform gemisinin 2 ay sonra Türkiye'ye ulaşacağını ifade eden bakan Bayraktar şunları söyledi:

3 FUFBOL SAHASI GENİŞLİĞİNDE TEK BAŞINA DENİZ ÜSSÜ GİBİ DEVASA BİR PLATFORM

"Sakarya Gaz Sahası’ndaki gaz üretiminde kullanılacak, Yüzer Gaz İşletme Platformu Gemisi önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi bizim doğal gazda Karadeniz gaz sahasındaki üretimimizi arttırmak için planlamalarımız içerisinde yer alan bir ünite bir platform. Ve açıkçası şu anda hem petrolde hem doğal gazda birinci önceliğimiz, mevcut bulduğumuz sahalarda gerek Gabar'da gerek sahasında üretimi en şekilde arttırabilmek. Dolayısıyla bununla alakalı Sakarya Gaz Sahasında (Zonguldak) şu anda günlük 5.5 milyon metreküp olan ve yaklaşık 2.4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı ürettiğimiz mevcut sahada bu üretimi her geçen gün arttırmak. İlk fazda biliyorsunuz 2025 yılının ilk çeyreği için bir 10 milyon hedef var. Yeni platformla biz inşallah bunu bir 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız. Bu platformun kendisi 10 milyon metre küp doğal gaz üretecek. Devasa bir gemi aslında ve deniz üssü Cumhurbaşkanımızın tabiri öyle olmuştu  Kıbrıs'tan dönüşte hakikaten bir deniz üssü gibi bir üretim platformu, bir  adeta sanayi tesisi gibi bu platformda bu üretimi gerçekleştireceğiz. Bu platformun boyu 400 metre. Bu yaklaşık 3 futbol sahası diyebileceğimiz bir boyutta. Genişliği 56 metre. Yüksekliği 58 metre ve üzerinde.

Dediğim gibi birçok ünitenin yer aldığı yani deniz tabanından gazı yukarı alıp orada işleyip ve tekrar deniz tabanından da karaya kadar bastığımız bir sistem üzerinde var. Ve bununla beraber sistem direkt BOTAŞ'ın hattına bağlanacak ve oradan da bütün vatandaşlarımızın kullanımı da verilecek.

SİNGAPUR'DAN YOLA ÇIKIYOR

Gemi Singapur'dan önümüzdeki hafta başında yola çıkacak. Yaklaşık iki aya yakın bir seyir süresi var. Zira gemi Ümit Burn'u yani Afrika kıtasını dolaşarak Akdeniz'e belirli tarihten gelip ondan sonra da ülkemize gelecek. Marmara'da bir tersanede birkaç aylık bir iş var. Orada bu geminin aktivasyonuyla ilgili bir çalışmamız var. Ondan sonra da gemi Fillyos Limanı'na gelecek. Orada son o üzerindeki bahsettiğimiz üretimle alakalı işlemleri yapacak.  Ekipmanları üzerine konulacak ve hazır hale getirilip ondan sonra da Sakarya Gaz Sahasına gidecek.

GAZ SAHASINDA 20 YIL BOYUNCA SABİT KALACAK VE YILLIK ÜRETİMİ 10 MİLYON METREKÜPTEN 20 MİLYON METREKÜPE ÇIKARACAK

Karadan 170 kilometre biliyorsunuz mesafede. Ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Yani 20 yıllık bir lokasyona göndereceğiz. Gemi burada 20 yıl boyunca sabit kalacak.

Whatsapp Image 2024 07 27 At 10.10.56

(HABER-ERCAN DEMİR)

Muhabir: Ercan Demir