Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 69. Başkanlar Konseyi toplantısı TGF Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde 22-24 Nisan tarihleri arasında, sanayi ve tarım kenti Kocaeli/Gebze’de yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Darıca Bayramoğlu Balyanoz Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen Konsey Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 56 Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nın katılımı ile gerçekleştirildi.
Yerel Basının sorunlarının ve basınla ilgili Yasa ve yönetmeliklerde yapılan son değişikliklerin tartışıldığı toplantı sonunda aşağıdaki hususların kamuoyu ile paylaşılmasına karar verildi:
1. 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini kayıtsız şartsız ilan ettiği büyük gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ve Dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını hep birlikte kutlamaktan büyük gurur duyduk.
2. Türkiye’nin örgütlü en büyük basın kuruluşu Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin milleti ile bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve devrimlerinden vazgeçilmeden Cumhuriyete ve Demokrasiye olan inancımızı bir kez daha yineleyerek; basın ve ifade özgürlüğü ile düşüncenin önüne konmak istenen tüm engelleri aşmaya kararlıyız.
3. TGF olarak son 3-4 yıldır Anadolu Basını cayır cayır yanıyor, basılı gazetelerimizi yok etmek istiyorlar diye sesimizi duyurmaya çalıştık. Basın İlan Kurumu ise sorunlarımızı çözmek yerine illerdeki gazeteleri birleştirme yapmaya zorlayarak demokrasiyi yaralayıp çok sesli yazılı basını bitirmek için düğmeye basmıştır.
4. İnternet gazeteciliği ile ilgili sorunların hala çözülmediği gerçeğinin yanında insanları farklı yöntemlere sevk eden bir durumun oluşmasına sebebiyet veren Basın İlan Kurumunun gazetelere yapılacak sıkı denetimlerle kapatılmaları yönünde baskı yapacağı duyumlarına ve uygulamalarına kesinlikle karşıyız.
5. Basın İlan Kurumuna seçilen üç temsilcimizin mesleğimizle ilgili gerekli müdahaleleri yapmadıkları görülmüş seçilmelerine temsil yetkilerini kaybetmişlerdir. Bu nedenle Anadolu Basını sahipsiz bırakılmıştır.
6. Kurum tarafından muhalefet ruhu olduğu öngörülen Anadolu basınına karşı bugün yapılan sıkı denetlemeler, gazetelerin birleştirilmesi yönündeki baskı unsurlarının yanında gazetecilik mesleğinin sorunlarının çözümü için atılacak adımlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından incelenmesini yüce meclisimizden istemekteyiz.
7. Yurt dışı görevlendirmelerinde her zaman sorun yaşayan gazeteciler için görüşülen Yeşil Pasaport ile ilgili yasanın bir an önce kabul edilmesi gerektiğini destekliyoruz.
8. TGF olarak sorunlarımızın birlik-beraberlikte çözüleceği inancımızı bir kez daha yineleyerek; gerçek meslek örgütlerimizi, siyasetçilerin oyunlarına gelmeden, kandırılmadan, böl-parçala yönet oyunlarına inanmadan bir araya gelmeye, konuşmaya birbirimizi yemek yerine birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Kimsenin tam yetkili olmadığı, fikirlerin tartışılarak ortak aklın ve çözümün birlikte bulunacağı bu birliktelik bizleri zayıflatmak yerine güçlendirecektir.
Kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur."