Ekonomik şartların zorluğunun vatandaşı yeni ayakkabı almak yerine eskisini tamir ettirmeye yönelttiğini ifade eden ayakkabı tamircisi Mehmet Altıntaş:
“Ben 1983 yılında çıraklığa başladım. 10 sene çalıştıktan sonra kendi işyerimi açtım. Ama şuan çırak yetişmediği için mesleğimizin geleceğini iyi göremiyorum. Şuan çırak bulamadığımızdan dolayı bizden sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Çünkü şimdiki nesil ayakkabı tamirciliğini önemsemiyor genellikle masabaşı iş istiyorlar.
Vatandaşın alım gücü olmadığından ayakkabı tamirleri arttı. Özelikle kış sezonu ile birlikte ayakkabısı su alan, yırtılan vatandaşlar ayakkabılarını diktirmeye, yama yaptırmaya, pençe yaptırmaya veya tabanını değiştirmeye devam ediyorlar. Bu nedenle işlerimiz arttı. Buda vatandaşın ekonomisinin iyi olmadığının göstergesidir.
Herşeye zam geldiğinden dolayı bizim kullandığımız malzemelere de zam geldi. Özellikle ayakkabı altı ile topuk değişimleri zamlandı. Yinede vatandaşlar ayakkabılarını tamir ettirmeyi tercih ediyorlar çünkü yenisini alsalar çok daha pahalıya geliyor. Ayakkabıların derileri sağlam oldukça genelde ayakkabıların altlarını değiştiriyoruz” dedi.
Yenisini alamayan eskisini tamir ettiriyor!
41 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Altıntaş, kış aylarının başlamasıyla birlikte özellikle ayakkabısı su alan veya yırtılan vatandaşların yeni ayakkabı almak yerine tamir ettirmeye yöneldiğini belirtti.
Muhabir: Seçkin Kırarslan
Yorumlar