Konuyla ilgili olarak daha öncesinde dört ayrı Bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına soru önergeleri yönlendiren Yavuzyılmaz, kömür dağıtımlarında uzun süredir devam eden sorunların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında ayrıca araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. 

Maden işçileri Ankara'ya yürüyüş başlattı Maden işçileri Ankara'ya yürüyüş başlattı

Kömür yardımı uygulamasının yıllardır çok sayıda usulsüzlerle anıldığını aktaran Milletvekili, son olarak Zonguldak’ta tespit edilen olayla bu durumun ayyuka çıktığını ve hükümet eliyle çok büyük bir ayıba imza atıldığına dikkat çekti. 

Kriterlere uygun olmayan kömürlerin dağıtıldığı haneler belli olmasına rağmen, sadece 70 hanenin mağduriyetinin giderilmesinin ve diğer yüzlerce mağdur vatandaşa ise resmi başvuru yapma zorunluluğu getirilmesinin doğru olmadığını söyleyen Genel Başkan Yardımcısı, bir an önce mağdur edilen bütün ailelere ulaşılmasının gerektiğini vurguladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Zonguldak’ta, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılan kömür çuvallarının içinden kabul edilebilir düzeyin üzerinde taş çıktığı geçtiğimiz günlerde tespit edilmişti. Olayın ardından ilgili kurumlara soru önergelerimizi yönlendirirken, aynı zamanda kömür dağıtımlarında uzun süredir devam eden çuvallardan şlam, taş çıkması, yardımların çalınması ya da kurumların depolarındaki stok kömürlerin kaybolması gibi olaylarıyla ilgili Meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiş bulunmaktayız.

Zonguldak’ta vatandaşlarımız şikayeti üzerine bir kez daha ortaya çıkan bu durum aslında yıllardır kömür dağıtımında yaşanan usulsüzlüklerin ayyuka çıkması halidir. Zonguldak’ta ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız rencide edilmiş ve hükümet eliyle büyük bir ayıba imza atılmıştır. 

Konuyla ilgili olarak Zonguldak Valiliği tarafından inceleme başlatıldığını ve niteliğe uygun kömür yardım yapılmadığı tespit edilen 70 haneye ise ilave kömür desteği verildiğini ifade edilmiş olsa da diğer yüzlerce mağdur vatandaşa ise resmi başvuru yapma zorunluluğu getirilmesi doğru değildir. Kömürlerin dağıtıldığı hanelerin zaten bilinmesi nedeniyle talebe bakılmaksızın vatandaşlarımızın tamamının mağduriyeti giderilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan, dağıtılan kömür yardımları, “İhtiyaç Sahibi Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararları” ile belirlenmiştir. Söz konusu kararlara göre dağıtılacak kömürün niteliğinin 13.1.2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin” 23 üncü maddesinde belirlenen kriterlere uygun olması gerekmektedir. 

Söz konusu yönetmeliğin 22.23.24 ve 25 inci maddelerinde dağıtılacak kömürün nitelikleri belirlenirken, ‘Yakıtların Analizi’ başlıklı maddesinde ise “Yetkili merciler, gerekli denetimleri yapmak, katı yakıtın üretildiği, torbalandığı, depolandığı, taşındığı ve satışının yapıldığı yerlerden usulüne uygun yakıt numunelerini almak ve analizlerini akredite olmuş veya Bakanlığın uygun gördüğü laboratuvarlarda yapmak/yaptırmak ve belirlenen sınır değerleri sağlamayan yakıtlar için gerekli işlemi yapmakla yükümlüdürler” denilmektedir.  Aynı şekilde yönetmeliği “Denetim” başlıklı 32. Maddesi “Yetkili mercileri Yönetmelikte belirlenen kurallara uygun olmayan yakıtları üretenler, satışa sunanlar ile yakma tesisleri üretenleri ve işletenleri denetlemek ve haklarında yaptırım uygulamakla yükümlü kılmaktadır. Bu nedenle olaylarda sorumluluğu ve ihmali bulunanların bir an önce belirlenmesi gerekmektedir. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: Seçkin Kırarslan