Yapılan değişiklikler, hem mükellefler hem de vatandaşlar için ciddi sonuçlar doğuracak.

BELGE DÜZENLENMEMESİNE YÜKSEK CEZALAR!

Yeni düzenlemelerle birlikte, fatura veya fiş düzenlemeyen mükelleflere uygulanacak cezalar adeta dudak uçuklatıyor. İlk tespit için ceza 10.000 TL'den başlarken, 5. tespitte bu rakam 100.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca, belge almayan vatandaşlar için de 5.000 TL ceza kesileceği bildiriliyor. Ancak, belge verilmediği durumlarda 5 iş günü içinde bildirimde bulunulması halinde bu ceza uygulanmayacak.

POS CİHAZLARI İLE İLGİLİ SERT ÖNLEMLER

Kredi kartı veya banka kartı tahsilatlarının kendi adına kayıtlı olmayan cihazlar üzerinden yapılması durumunda, her işlem için asgari 30.000 TL'den başlayıp 20 milyon TL’ye kadar çıkan cezalar uygulanabilecek. Mükelleflerin bu kurallara uyması büyük önem taşıyor.

KİRA ÖDEMELERİNE BANKA ZORUNLULUĞU

Kira ödemeleri için banka veya aracı kurumlar aracılığıyla ödeme zorunluluğu getirildi. Elden yapılan her kira ödemesine ayrı ayrı ceza uygulanacak. Taraflardan biri talep etmesine rağmen ödeme yapılmazsa, 5 iş günü içinde bildirimde bulunulması ceza uygulanmaması için yeterli olacak.

7.000 TL ÜSTÜ İŞLEMLERDE BANKA KULLANIMI ZORUNLU

Mükellef ve mükellef olmayan tüm vatandaşlar için 7.000 TL'yi aşan işlemlerin banka aracılığıyla yapılması gerekecek. Bu kurala uymayanlar, özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacak.

Kontrolden çıkan araç takla attı! Kontrolden çıkan araç takla attı!

CAYDIRICI DENETİMLER

Defterdar Recep Serdar, kayıt dışılıkla mücadelede denetimlerin yoğunlaştırıldığını vurguladı. “Amacımız ceza kesmek değil, vergisini ödeyenlerin hakkını korumaktır” dedi.

Vatandaşlardan, alışverişlerinde belge almayı ve belgesiz satışları bildirmelerini isteyen Serdar, mükellefleri de artan ceza tutarlarına karşı dikkatli olmaya davet etti. Bu yeni düzenlemelerin etkileri ve mükellefler üzerindeki yükümlülükleri önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

Muhabir: Ercan Demir