Akçakoca halkı, dağlarına, su havzasına çökülmesine sessiz kalmayacak. Esentepe’deki Akçakoca Kahvecisi’nde muhtarların çağrısıyla gerçekleşen toplantıya muhtarlar, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantı sonunda, bir dizi eylemlerin planlanması için ortak bir platform oluşturulması ve bu platform aracılığıyla partilere, STK’lara ve halka çağrıların yapılmasına karar verildi.

Özellikle Kaplandede Dağı’ndan başlayan şu havzasına ve su kaynaklarına kadar bölgeyi risk altına alacak olan maden arama izinlerinin iptali için mücadele edilmesine karar verildi.  Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak'ın bu projenin durdurulması için mücadeleye dahil olması taleplerinin yanı sıra barajın devreye girmesinden Melen Çayı’ndan su alacak olan İSKİ’nin Melen Havzası Hükümleri uyarınca hukuki mücadeleye katılması gerektiği, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu mücadele de öne çıkmasının çok mühim olduğu belirtildi.

Akçakoca’dan başka, Çilimli, Yığılca ve Düzce Merkez ilçe de en çok zarar görecek yerler arasında.

AKÇAKOCA VE BATI KARADENİZ BÖLGESİ SİYANÜR İLE ALTIN ARAYAN ŞİRKETLERİN HEDEFİNDE!..

Kaplandede Dağı ve Akçakoca’ya içme suyu sağlayan Sarıyayla Barajı ve Düzce’nin Çilimli Beldesinin bir kısmını içine alan maden sahasında Yozgat Ticaret siciline kayıtlı İstanbul Merkezli OVA GIDA VE ENERJİ A.Ş’ye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü 28.5.2024 tarihinde altın ve bakır arama ruhsatı verdi.

Maden arama Ruhsatı: 2017 Yılı öncesinde ÇED oluru alınmadan yapılamıyordu. 2017 Yılında yapılan değişiklik ile ÇED sürecinde gerek görülmeden arama yapılabiliyor.

İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı Akçakoca ilçesinden geçiyor. Melen Çayı’na su akışkanlığı olan bölgeler Melen Çayı koruma alanında kalıyor.  Kaplandede Dağı ve bölgede bulunan dereler Akçakoca’ya su sağlayan Sarıyayla Barajı alanında kalıyor.  Kaplandede Dağı ve Sarıyayla Barajı için DSİ, İSKİ, Akçakoca Belediyesi hiçbir güvenlik veya koruma altına alınması çalışması yapılmamıştır.

 BATI KARADENİZ BÖLGESİNE ALTIN ARAMA ŞİRKETLERİNİN İLGİSİ

Zonguldak İlinin Devrek ilçesi, maden sahası ilan edilmiş. MTA tarafından yapılan aramalar sonucunda altın ve bakır rezervi belirlenmiş. 2020 yılında Enerji Bakanlığı bu bölgeyi altın çıkarmak için ihaleye çıkarılmıştı. İhale bilinmeyen bir sebeple iptal edildi.

Zonguldak İlinin Alaplı İlçesi, Aşağı Dağ Köyü bölgesinde, Kanadalı şirket Centerra Gold altın aramaya başlamıştı. Kamuoyunun tepkisini çekmemek için Kayseri Merkezli Öksüt adlı bir şirketi yasal muhatap olarak resmi makamlara sunmuş, yöre halkı ve çevrecilerin çalışması sonucunda arama yapan şirketin Centerra Gold olduğu ortaya çıkmıştı.

Aşağı Dağ Köyünde, yöre halkının ve “Çevre Gönüllülerinin” mücadelesi artan bir şevkle devam etmişti. Sondaj kuyularına yol açmak için beş bin civarında ağaç kesilmişti. Köyün gençleri ormanlık alanda sondaj kuyuları ve şirketi taciz ettikleri iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltı nedenine halk karakol önünde toplu tepki gösterince gençler serbest bırakılmıştı.

Zonguldak İli, Alaplı İlçesi, Gümeli Beldesinde, 2019-2020 Yıllarında MTA ‘Maden Teknik Arama’ Gümeli beldesinde tarihi ormanlar içinde taşeron şirket aracılığı ile altın aramak için sondaj kuyuları açmıştı. 4115 yaşında olan dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri olan tarihi porsuk ağacı ve tarihi ormanlarda altın aramıştı. Altın arama süreci boyunca belde halkı ve bölgedeki “Çevre Gönüllüleri” çeşitli protestolar ve eylemler gerçekleştirmişti. Akıllarda kalan en büyük eylem ise yöre halkının toplu halde (yaklaşık 2000 kişi) altın madeni aranan bölgeye yürüyerek piknik yapmaya gitmeleri olmuştu.

Piknikle sonlandırılan yürüyüş sonrasında, beldeden 9 kişi ve “Çevre Gönüllülerinin” sözcüsü hakkında dava açılmıştı.

Altın arama sonuçları ve diğer gelişmeler ile ilgi MTA ve CENTERRA GOLD kamuoyuna hiçbir açıklamada bulunmamıştı. Altın arama çalışmaları hakkındaki bilgiler ancak gayri resmi yollardan öğrenilmişti.

Düzce’nin Yığılca ilçesi sınırları içinde MTA’nın yayınladığı bilgilere göre altın ve bakır rezervleri bulunmaktadır.

Akçakoca, Yığılca, Devrek, Alaplı, Kocaali farklı illerin sınırları içinde olsalar bile coğrafi olarak çok yakın bölgelerdir. Kuş uçumu mesafe ile bağlı bulundukları illerden bazıları birbirine çok yakındır.

 Melen Çayı’nın çıkış noktası, porsuk ağacının olduğu bölgeye yakın bir mesafededir. Bilindiği gibi Melen Çayı İstanbul ilinin su ihtiyacının önemli bir kısmın karşılıyor.

İÇME SULARIMIZ TEHLİKEDE

Altın arama çalışmalarına büyük kolaylık sağlayacak orman için yol çalışmaları ise bitirilmiştir. Yolların bitirilmiş olması altın arama faaliyetlerinin hızlı bir tempoyla yapılacağına işaret etmektedir.

Yol yapım çalışmaları dışında da binlerce ağaç kesilecektir, tıpkı daha önce Alaplı köylerinde olduğu gibi.

Altın arama çalışmaları bile Akçakoca’nın içme suyu rezervi için büyük tehlikeli arz etmektedir.

Defne üretimi tatbikatları başladı Defne üretimi tatbikatları başladı

Bölge bulunan yer altı ve yer üstü suları bir şekilde buluşmaktadır.

Altın arama çalışmaları daha sonra siyanürle maden ayrıştırmaya dönüştüğünde çevreye verilecek zarar sadece Akçakoca ile kalmayacak Düzce, İstanbul ve yakın çevre büyük tehlike altında kalacaktır.

Olası bir siyanür kazasında 20 milyon insanın etkileneceği açık ve nettir.

Unutulmaması gereken diğer bir husus da siyanürle altın aranan bölgelerdeki kanserden ölenlerin sayısının anormal şekilde arttığıdır.

Telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacak altın arama ve altın madeni ayrıştırma çalışmalarına dur demek hepimiz için bir insanlık ve yurttaşlık görevidir.

Kaynak: Haber Merkezi