Mart ayına ilişkin fiyat analizinde, limonun yanı sıra kuru incir, patlıcan, yeşil soğan ve maydanoz gibi ürünlerde de benzer şekilde büyük farklar tespit edildiğini ifade etti. Limon fiyatındaki fark yüzde 378 ile öne çıkarken, diğer ürünlerde de benzer şekilde yüksek oranlar gözlendi.
Mart ayında marketlerde 39 üründen 15'inde fiyat artışı, 23'ünde azalış yaşandığına dikkat çeken Bayraktar, beyaz lahana fiyatının yüzde 61,2 ile en fazla artan ürün olduğunu, kabak fiyatının ise yüzde 33,5 ile en çok düşen ürün olduğunu belirtti. Üreticide ise 31 üründen 10'unda artış, 12'sinde ise düşüş gözlendiğini ekledi.
Üreticide fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 46,4 ile yeşil soğan, en fazla artış gösteren ürünün ise yüzde 55,5 ile havuç olduğunu ifade eden Bayraktar, havuç fiyatlarındaki artışın kışlık hasat sonrası depolardan sağlanan arz ile Ramazan ayındaki talep artışından kaynaklandığını söyledi.
Gıda fiyatları üzerinden yapılan fırsatçılığın enflasyonla mücadele sürecinde kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bayraktar, Ramazan ayı başından itibaren artan denetimlerin ve TZOB'un uyarılarının fiyat düşüşlerinde etkili olduğunu dile getirdi.
Hal Kanunu'nun perakendecilere üreticiden doğrudan ürün alma hakkı verdiğini ancak hala market fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Bayraktar, marketler arasında yüzde 125,8'e varan fiyat farklılıkları olduğunu belirtti. Bu durumun tüketicilerin fiyat araştırması yapmasının önemini ortaya koyduğunu ifade etti. Üreticiden doğrudan alınan ürünlerde kar marjının sınırlandırılması gerektiğini ve yüksek fiyat konusunda denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Üretici ve marketler arasında ki fiyat farkı dudak uçuklattı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki göze çarpan fiyat farklarına dikkat çekti. Özellikle limon fiyatlarındaki uçurumu vurgulayan Bayraktar, üreticiden 3 lira 50 kuruşa alınan limonun marketlerde 16 lira 73 kuruşa kadar satıldığını belirtti.
Kaynak: Burak Güney
Yorumlar