Genel

Türk Anestezi Doktoru bir ilki başardı

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Genel Sekreteri ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilal Ayoğlu, ilk kez bir Türk Anestezi Doktoru olarak Kopenhag'da Birleşmiş Milletler binasında 74. Avrupa Bölge Toplantısı’na katıldı.

74. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Toplantısında Dünya Anestezi Dernekleri Federasyonu (WFSA) Avrupa Bölgesini temsil eden heyet başkanı, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Genel Sekreteri ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilal Ayoğlu Danimarka’nın Kopenhag kentinde 27-30 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenen 74. WHO Avrupa Bölgesi toplantısına Türkiye’ye temsilen katıldı.

Böylesi bir toplantıda Türk Anestezi ve Reanimasyon Derneği ve WFSA Avrupa Bölgesi adına ülkemizin Birleşmiş Milletler toplantısında söz sahibi olması bir ilk.

Prof. Dr. Hilal Ayoğlu, Avrupa’da 2025-2030 yılları arasında dayanıklı ve sürdürülebilir sağlık sistemleri için gerekli olan eylem planlarının konuşulduğu toplantıda yaptığı açıklamada, “Anestezistlerin dayanıklı ve sürdürülebilir sağlık sistemleri oluşturmada oynadıkları hayati rolü vurgulayarak, etkili anestezi hizmetleri olmadan üye devletlerin bu planı tam olarak uygulayamayacaklarını belirtmiştir.

Birçok Avrupa ülkesindeki anesteziye kronik yatırım eksikliğinin hem anestezistlerde hem de sağladıkları hayati hizmetlerde sorunlara yol açtığını, anestezistlerin eğitimi ve ülkelerinde hizmet edebilmeleri başka yerlere göç etmemeleri için, Avrupa bölgesindeki WHO’ya üye devletlerin anestezi hizmetlerine yatırım yapmaya öncelik vermeleri gerektiğini belirtmiştir.

Hizmetlerin güvenli, etkili ve herkes için erişilebilir olmasını sağlamak için anestezistlerin ihtiyaç duyduğu temel ekipman ve ilaçlara erişimin iyileştirilmesi çağrısında bulunmuş, anestezistleri sağlık yönetiminde liderliğe dahil etmenin, anestezi hizmetlerini güçlendirmenin, yalnızca hasta bakımını iyileştirmekle kalmayacağı, aynı zamanda koordinasyonu ve kaynak tahsisini iyileştireceği, bölgesel sağlık sistemlerini ve kapasitesini güçlendireceği ve gelecek için çevresel olarak sürdürülebilir sağlık sistemleri oluşturmada etkin olacağı vurgusunu yapmıştır” dedi.