Ekonomi

TTK örtülü bir şekilde özelleştirme sürecine sokuluyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, içinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) da yer aldığı 233 sayılı KHK kapsamında ki 19 KİT’in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından örtülü bir özelleştirme sürecine sokulmak istendiğini belirtti.

Parti binasında düzenlenen toplantıda konu hakkında ilk konuşmayı yapan CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, “Basın toplantımızın gündemi Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun özelleştirilmesi ve kapatılması gündemiyle ilgili. Zonguldak demek Türkiye Taşkömürleri Kurumu demek. Kömür demek, kömür üretimi demek, madencilik demek. Madencilik demek, kömür demek, Zonguldak demek. Zonguldak'ı kömür üretiminden, madencilikten, emekten, asla kopartamazsınız. Kopartılması, teklif dahi edilemez. Dolayısıyla Zonguldak'ta TTK'nın özelleştirilmesi ve kapatılması söz konusu dahi olamaz. Bunu reddediyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

TTK’NIN ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNE SOKULMAK İSTENDİĞİNİ TESPİT ETTİK

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Demiryolları, Çaykur Et ve Süt Kurumu, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin de bulunduğu toplam 19 KİT kuruluşunun yönetim kurulu çoğunluğunu kendisinin belirleyeceği bir kanun teklifi taslağını kurumlara gönderdi. Bu kanun teklifi taslağı şu anda elimde gördüğünüz taslak. Yasama uzmanlarıyla birlikte bu taslak üzerinde yaptığımız incelemeler sonucunda devlete ait 19 şirketin yani 19 KİT’in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından örtülü bir özelleştirme sürecine sokulmak istendiğini tespit ettik.

PLAN SESSİZ, DERİNDEN VE KURNAZCA İŞLETİLİYOR

Bu kuruluşları özelleştiriyoruz demeden özelleştirme yoluna sokacakları bir plan sessiz, derinden ve kurnazca işletiliyor. Bu 19 KİT’in yabancı sermaye elde etmek amacıyla özelleştirme kapsamına alınmadan özelleştirme işlemlerinin bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yürütüleceği anlaşılıyor. Bu 19 KİT’in yapısı kar ve zarar durumuna göre bir kısmının kısmen bir kısmının tamamen özelleştirilmesi bu olmadığı takdirde kısmen veya tamamen kapatılma yoluna sokulmak istendiği görülüyor.

KİT’TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ SAYISI 4’TEN 7’YE ÇIKACAK

Görüş alınmak amacıyla kurumlara gönderilen taslağın içeriğinde neler var; Taslağa göre bu on dokuz KİT’in yönetim kurulu üye sayısı 6’dan 7’ye çıkacak. 7 yönetim kurulu üyesinin 4’ünü Hazine ve Maliye Bakanı belirleyecek. Yönetim Kurulu Başkanı'nı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek belirleyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisini Mehmet Şimşek belirleyecek. 2 bağımsız üyeyi Mehmet Şimşek belirleyecek. Yani Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in belirlediği yedide 7’de 4 yönetim kurulu üyesi çoğunluğuyla kayyum heyeti gibi bu kuruluşların yönetimine çökülecek. İlgili sektör bakanlığıysa yönetim kabiliyetini büyük ölçüde kaybedecek. Taslağa göre genel müdürler, yönetim kurulu başkanı olamaz deniyor. Genel müdürler, yönetim kurulu başkan vekili de olamaz deniyor. Hatta yönetim kurulu üyesi olarak atanamaya da bilirler. Genel müdür yardımcıları da yönetim kurulunda yer alamıyor. Bu haliyle bakıldığında merkezi Zonguldak'ta bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü adeta bir müessese niteliğine dönüştürülüp etkisizleştirilecek. Kurumun geleceğine yön vermede TTK Genel Müdürlüğü'nün söz hakkı olmayacak.

BU ŞEKİLDE TTK’NIN AYAKTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye Taş Kömürü Kurumu örtülü bir şekilde özelleştirme sürecine sokuluyor Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürlüğü'nün etkisi kırılarak adeta bir müessese niteliğine küçültülüyor. Eğer Mehmet Şimşek istemezse TTK Genel Müdürü, TTK'nın yönetim kuruluna da giremeyecek. Dolayısıyla bu şekilde Türkiye Taşkömürü Kurumu ayakta kalması mümkün değil. Sektörü bilmeyen, tanımayan, uzmanlaşmayan kişilerin yer aldığı bir yönetim kurulu TTK'yı kapanma sürecine doğru hızla götürür. O nedenle biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kurumlara görüş sorulmak amacıyla gönderilen Mehmet Şimşek'in gönderdiği kanun teklifi taslağını kabul etmiyoruz. Acilen geri çekilmesini istiyoruz. TTK'nın kapatılma sürecine sürüklenmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu kanun teklifi taslağının hızlı bir şekilde nasıl Mehmet Şimşek tarafından gönderildiyse geri çekilmesi istiyoruz.”

Haber: Seçkin Kırarslan