Yer altı madenciliğine ilk defa 2008 yılında girip yer altı maden işçiliği yapan işçilerin 2014 yılına kadar yıllık ücretli izin, hafta tatili ve diğer ücretli izin günleri 5510 sayılı kanun gereği fiili hizmet süresi zammından ( yıpranmadan) sayılmıyordu.
5510 sayılı kanunun 40.maddesi 2014 yılında değiştirilerek 2014 yılında kanun maddesine eklenen cümle ile yıllık ücretli izin, hafta tatili ve diğer ücretli izinlerin fiili hizmet süresi zammından ( yıpranmadan) sayılması sağlanmıştır. 5510 sayılı kanunun 40. Md yıl ve süre ayrımı yapılmaksızın yıllık izin ve hafta tatilinin de fiili hizmet süresi zammından sayılacağı düzenlenmiştir. Ancak buna rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu, hafta tatili gibi ücretli izin günlerini sadece 2014 yılı sonrası dönem için fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirmiştir.
Bu hususta 2014 yılı ve önceki dönem için fiili hizmet süresinden sayılmayan( yıpranmadan sayılmayan) hafta tatili ve yıllık ücretli izin gibi ücretli izinlerin de fiili hizmet süresi zammı kapsamında sayılması gerektiğini tespiti için Sendikamız hukuk müşavirliğince Av. Gökhan Köse tarafından açılan dava Zonguldak İş Mahkemesinde kazanılmıştır.
Buna göre 2009-2014 yılları arasındaki ücretli izinlerin (hafta tatili, yıllık izin ve diğer ücretli izinler) fiili hizmet zammı kapsamında (yıpranma kapsamında) değerlendirilmesi gerektiğinin tespiti mahkeme kararı altına alınmıştır.
Açılan bu dava fiili hizmet süresi zammı ile ilgili olup sigorta gün hanesine gün eklenmesine ilişkindir.
Karar henüz kesinleşmemiş olup gelişmeler daha sonra paylaşılacaktır.
TTK işçisini umutlandıran gelişme!
Tayfun Demir 2008-2014 yılları arası harici hafta sonu sigortası davasının kazanılması ile ilgili açıklama yaptı.
Bunlar da ilginizi çekebilir