Genel

“Süreç çok uzadı”

Zonguldak'ta 2 bin işçinin alımının yapıldığı Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda ilk gruptaki 373 maden işçisi mesaiye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 bin işçi alımı müjdesinin ardından kuradan çıkan işçilerin sağlık ve güvenlik soruşturmaları tamamladı. Soruşturmaları tamamlanan bin 14 madencinin çalışcağı müessesese müdürlükleri de netleşti. Bu çerçevede işlemleri tamamlanan ilk gruptaki 373 madenci mesaiye başladı. 
Konu hakkında bilgi veren Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, şunları ifade etti:
KURUMDAN 2023 YILI VE 2024 YILININ İLK AYI İTİBARİYLE 436 KİŞİ EMEKLİ OLDU
"İlk önce A grubu, devamında bir dahaki ayın 15’inde B grubu, ondan sonraki ayın 15’inde de C grubu başlamak üzere üçe bölündü. Şu an itibariyle Türkiye Taşkömürü Kurumu’na A grubu altında 373 arkadaşımız işbaşı yaptı bugün ve devamında da diğer arkadaşlarımız 3 ay içinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na tamamen başlamış olacak ve devam eden süreçlerin içinde de yine sağlık muayeneleri ve güvenlik soruşturması devam eden diğer arkadaşlarımız da çağırılacaklar. Burada en önemli şey yedeklerin hala çağrı çağrılmamış olması. Çünkü sağlık muayenelerinden ve güvenlik soruşturmasından geçemeyen arkadaşlarımızın yerine yedeklerini çağırması bekleniyor. Şu an kamuoyundaki algı o yönde. Bizim de talebimiz bu yönde çünkü Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan 2023 yılı itibariyle 309 arkadaşımız emekli oldu. Henüz 2024’ün birinci ayında Türkiye Taşkömürü Kurumundan 127 arkadaşımız bugün itibariyle kurumdan ayrıldı. 
TTK’DAN HIZLI HAREKET ETMELERİNİ TALEP ETTİK
Kuruma 2000 işçi alınacak ama çok sayıda da emeklimiz var. Yeni işe girecek arkadaşlarımızın da kurumda iş gücüne katılması için hızlı davranılması gerekiyor. Çünkü sayılarımız gittikçe düşüyor. Bu arkadaşlarımızın yeraltında ve yerüstünde eğitilmeleri gereken bir süreç var. Bu nedenle geç kalındığını düşünüyorum. Bu nedenle Türkiye Taşkömürü Kurumundan daha hızlı hareket etmelerini talep ettik. Ayrıca kurayı kazanan arkadaşlarımız halihazırdaki günlük hayatlarını değiştirip iş yerlerinden ayrıldılar. Bu arkadaşlar için böyle bir mağduriyette ortaya çıkıyor. Bu süreç çok uzadı. Hızlı bir şekilde bu arkadaşlarımızın Türkiye Taşkömürü Kurumuna başlatmak istiyoruz. Kurada ismi çıkan ve kuruma iş başı yapacak arkadaşlarımız üretim odaklı çalışacaklar. Pano Ayak Üretim İşçisi olarak alındı. Emeklinin bu kadar fazla olduğu yerde de doğal olarak üretimde de düşüş oluyor. Biran evvel hem üretimin artması hem de Türkiye Taşkömürü Kurumunun ileriye dönük sağlıklı bir şekilde çalışmalarını yapabilmesi adına bu arkadaşlarımızın en kısa sürede işe başlaması gerekiyor.”