Sol Parti Zonguldak İl Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kemal Bulut, 9 Eylül'de başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılını değerlendirdi.

EĞİTİM MASRAFLARI BÜYÜK SORUN

İl Başkanı İsmail Yıldız ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Kemal Bulut, "Halkımız AKP’nin yarattığı ve yaşattığı ekonomik kriz nedeniyle geçimini sağlamakta zorlanırken, çocuklarının eğitim masrafları da büyük sorun yaratmaktadır. Bu nedenle Zonguldak’taki kimi çevreleri ve kurumları sorumluluğa davet ediyoruz" dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BARINMA SORUNU İÇİN DUYARLILIK ÇAĞRISI

18 OKULDA, 2463 ÖĞRENCİ İLE YENİ DÖNEM 18 KASIM'DA BAŞLIYOR 18 OKULDA, 2463 ÖĞRENCİ İLE YENİ DÖNEM 18 KASIM'DA BAŞLIYOR

Ayrıca Vali ve Milli Eğitim Müdürüne üniversite için il dışından gelen öğrencilerin en yaşamsal sorunu barınma sorunu için duyarlılık çağrısında bulunan Kemal Bulut şunları söyledi: "2024-2025 eğitim yılı başlamak üzere. Bu dönem diğer yıllardan daha fazla sorunlarla başlıyor.

Sürekli değişen Eğitim Bakanlıklarının deneme tahtası yaptığı, muhafazakâr, gerici, dinci eğitimi öncelik olarak görmektedirler. Bilimsel, laik, ulaşılabilir, çağdaş, kamusal eğitimden vazgeçen bu zihniyet okulları imam hatipleştirmede oldukça başarılı. İmam hatipleşme yetmediği gibi ÇEDES gibi uygulamalarla eğitimi tarikatların, cemaatlerin ve radikal dinci vakıfların kontrolüne bırakmaktadırlar.

Bu zihniyet eğitimin kalitesini her geçen yıl bozmakta, ülkenin eğitim sıralamasında yeri sürekli düşmekte, gençler özel okullara, özel üniversitelere, yurt dışı okullara yönelmekte, mezunların büyük çoğunluğu yurt dışına gitmek tercihini kullanmaktadır.  Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle çocuklarını özel okullara gönderemeyenler ise imam hatiplere mahkum edilmektedir. Kendi çocuklarını, özel okullarda ve yurt dışında okutan, yerli ve milliği ağızlarından düşürmeyen, yoksul halk çocuklarına bu karanlık, gerici eğitimi reva gören bu ikiyüzlü siyasi iradeyi tüm öğrencilerimiz, velilerimiz adına kınıyoruz.

Halkımız AKP’nin yarattığı ve yaşattığı ekonomik kriz nedeniyle geçimini sağlamakta zorlanırken, çocuklarının eğitim masrafları da büyük sorun yaratmaktadır. Bu nedenle Zonguldak’taki kimi çevreleri ve kurumları sorumluluğa davet ediyoruz.

Sayın Vali, Sayın Milli Eğitim Müdürü; Üniversite için il dışından gelen öğrencilerimizin en yaşamsal sorunu barınma sorunudur. Bu sorunu daha fazla yurt inşa ederek çözebiliriz. Devletin ve İlin kaynaklarını öncelikli sorun olan yurt sorununun çözümü için kullanmanız gerekir. Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizi tarikat yurtlarına, fırsatçı ev sahiplerine mahkum olmaktan kurtarabiliriz.

Okul önlerinde çocukları kötü alışkanlıklara sevk eden kişilere karşı gerekli önlemler amasız fakatsız alınmalıdır.

Okullardaki temizlik işleri kadrolu elemanlarla sağlanmalıdır. Velilere bırakılmamalıdır. Gerekli tüm temizlik giderleri kamu tarafından karşılanmalıdır.

Farklı statüde çalıştırılan öğretmen uygulaması son bulmalıdır. Tüm öğretmenler kadrolu olarak istihdam edilmelidir.

İlimizde ÇEDES uygulaması yapılmamalıdır. Hiçbir eğitimci vasfı olmayan, pedagojik formasyona sahip olmayan tarikat, cemaat, radikal dinci vakıflar aracılığı ile yapılacak ‘manevi danışmanlık’ ilimizde uygulanmamalıdır. ÇEDES ilimizde uygulanmamalıdır.

Sevgili Esnaflar; Enflasyonist ortamın belirsizliği nedeniyle okul malzemelerine zam yaparken ekonomik sıkıntıda olan velileri de düşünmenizi öneriyoruz.

Sevgili ev sahipleri; Üniversiteye gelen öğrencileri mecburiyetlerini fırsat bilerek ev kiralarını yüksek tutmayınız. Olabileceği en makul kira bedeli isteyiniz. Unutmayınız sizin ve yakınlarınızın çocukları da başka illerde benzer sorunları yaşamaktadır.

Sevgili Öğrenci Servisi Sahipleri ve Dernek Yetkilileri; Yeni eğitim yılında belirleyeceğiniz öğrenci ücretleri yaşanan ekonomik krizle artan masrafları düşünerek makul düzeyde belirlemeniz Velilerin yükünü azaltacaktır. Dolmuşlarda öğrenciler tam biletin % 50 si oranına düşürülmelidir. Sizlerin de Veli olduğunuzu düşünerek anlayışla davranacağınızı umuyoruz.

Sayın Belediye Başkanları; Ekonomik gerekçelerle ulaşım hizmetlerine yaptığınız zamlarla ülkenin en pahalı ulaşımı unvanını aldınız. Özellikle hiçbir belediyede olmayan öğrenci ücretlerinde kat ve kat fazla ücret almaktasınız. Sosyal belediyeciliğin öğrenci taşımacılığı ücretsiz olması gerekirken sizler neredeyse tam bilet düzeyinde 18 lira ücret almaktasınız. İstanbul’da 8 TL, Ankara’da 10,5 TL, Devrek’te kooperatif minibüslerinde 13 TL, Ereğli’de 14 TL olan öğrenci ücretleri Zonguldak’ta 18 TL, Kozlu’da 15TL. Her yerde tam biletin % 50 si olan bu oran Zonguldak’ta % 78. Belediyenin açıklarını öğrencilerden karşılayamazsınız. Onun için Zonguldak ili ve ilçe belediyelerinde   öğrenci ücretlerini derhal makul seviyeye düşürünüz.

Sevgili Eğitim Emekçileri; Memleketiniz, dini inançlarınız, dünya görüşleriniz farklı olabilir. Çok kutsal ve önemli bir görev yapmaktasınız. Nakış işler gibi geleceğimizi yetiştirdiğinize inanıyoruz. Unutmayalım ki okullarımız tek mezhebe dayalı dini eğitim veren yerler değildir. Aldığınız eğitim ve evrensel değerler gereği görev yaptığınıza inanıyoruz. Okullarımızdaki bilimsel, çağdaş, laik eğitim dışı uygulamalara karşı çıkacağınıza inanıyoruz. ÇEDES uygulaması gibi çağdışı uygulamaya karşı çıkınız. Devlet memuru olabilirsiniz. Ancak kapıkulu değilsiniz, köle değilsiniz. Sizlerin de özlük, ekonomik sorunlarınız olduğunu biliyoruz. Tek başınıza sorunlara, haksızlıklara karşı duramayabilirsiniz. Bunun için örgütlü davranın, gerçek sendikaya üye olun. Kendi sorunlarınıza ve eğitimin sorunlarına daha fazla sahip çıkabilirsiniz. Bu mücadelede yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.

 Sevgili Öğrenci Velileri; Yaşadığınız ekonomik krizi biliyoruz. Sorunların ortak olduğunu açıktır. O nedenle çocuklarımızın geleceği için sorunlarımıza sahip çıkarak haklarımızı arayalım. Bunu bireysel değil ortak yapalım. Okul aile birliklerinde duyarlılık göstererek ortak çalışmalara katkı koyalım. Sorunlara karşı birlikte tavır koymaya çalışalım. Okullarımızdaki sorunlara duyarlı olalım. İlimizdeki fırsatçıları teşhir edelim, tanıdıklarımıza söyleyelim, ilgili makamlara ve tüketici hakları derneğine şikayet edelim.

Okullarımızdaki temizlik işleri, bazı giderleri velilerin karşıladığı bir gerçek. Devletin asli yükümlülüğü olan bu hizmetleri okul yönetiminden, İl Milli Eğitiminden ve Valilikten talep edelim.

Çocuklarımızın geleceği için okullarımızdaki eğitim dışı yönlendirmelere, CEDES uygulaması ile protokol imzaladıkları tarikat, cemaat, radikal dinci vakıflar aracılığı ile imam, vaiz, din görevlilerin ‘manevi danışmanlık’ adı ile çocuklarımıza dayattığı dincileştirme uygulamalarına karşı çıkalım. Çocuklarımızı olumsuz etkileyen uygulamalara duyarlı olalım ve birlikte sesimizi çıkartalım.

Parasız, ulaşılabilir, sağlıklı, bilimsel ve laik bir eğitim çocuklarımızın en temel hakkıdır. Bu hakkın kullanıma engel olan, zarar veren ve bilinçli saptıran her uygulamada duyarlı olmak çocuklarımızın ve ülkenin geleceğine hizmet olacaktır.

Sevgili veliler eğitimdeki tüm olumsuzluklarda SOL Parti olarak sizlerin yanında ve dayanışmada olacağımızı bilmenizi isteriz. Yaşanan sorunlara karşı mücadele de yanınızda olacağımızı ifade ederiz.

Eğitimde yaşanan sorunlara, dayatılan dinci, gerici müfredata karşı demokratik, parasız, laik, kamusal bir eğitim için Zonguldak’taki siyasi partileri, sendikaları, odaları, sivil toplum örgütlerini, velilerimizi birleşik mücadeleye çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki yetiştireceğimiz gençler ülkenin teminatı ve geleceği olacaktır."

(Haber-Ercan Demir)

Muhabir: Ercan Demir