Genel

SEÇİMİN KADERİNİ EMEKLİLER BELİRLEYECEK

SEÇİMİN KADERİNİ EMEKLİLER BELİRLEYECEK

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri son çeyreğine girdik.

Siyasi partiler, liste ve adayların fiziki olarak tanıtımlarını geçtiler. Şimdi, seçmenin yaşam kalitesini yükseltecek, nutuk ve hizmet projelerinin reklamı ile algı operasyonu

Yapılan gözlem ve anketlerde etkili olmuyor. Çünkü, ‘gri/ kararsız seçmen sayısı erimeye başladı.

Bu seçimin en önemli konusu insanların yaşam kalitesine olumlu dokunacak projeler, aktörü ise emekliler olacak.

Aslında, proje konusu da etkili olmuyor. Çünkü, adaylar, proje/hizmet konusunda bol keseden sallıyorlar.

Zonguldak’ta 2019’da iktidar partisi adayının ‘iddia’ ettiği ‘22 vaatten dört tanesi’ hayata yarım yamalak geçti.

‘Ağzı olan konuşuyor’ misali, kürsüye çıkan sallıyor. En çok sallanan konulardan biri de emeklilerin sorunları.

31 Mart seçimleri aktörünün emekliler olmasının yegâne sebebi sayısal çoğunluk olmaları yanında, siyasi iktidar tarafından mağdur edilmeleri.

Ülke genelinde SSK, BAĞKUR ve EMEKLİ SANDIĞI emeklileri diye 15 milyon civarında emekli var.

Kötü tarafı, birkaç yasa ile düzenlenmesine rağmen, emekli maaşları arasında uçurum olması.

Aynı gün ve prim sayılarına rağmen, farklı maaş alanlar yanında, asgari ücret ve açlık sınırı altında 8 milyon civarında maaş alan emeklinin bulunması.

İlginç tarafı, mevcut siyasi iktidarın 3 Kasım 2002’de göreve başladığı zaman, en düşük emekli maaşının 1.5 asgari ücrete denk olmasıydı.

Bu gün ise en düşük emekli ücreti, asgari ücretin yüzde 60’ı. Asgari ücret 17 bin lira, açlık sınırı 16.627 lira, en düşük emekli maaşı10 bin lira.

2002’de ki emekli aylığının bu günkü karşılığı 23 bin 638 lira. Buna göre, bu gün 10 bin lira alan emekli, 13 bin küsur lira eksilmiş.

Gelelim, ‘emekli’, çalışan ve işsiz açısından Zonguldak görüntüsüne.

Zonguldak’ta 148 bin sigortalı çalışan, 25 bin kayıtlı 50 bin kayıtsız işsiz, 170 bin emekli var. Emekli sayısı, çalışandan 22 bin fazla.Bu SGK içinde sıkıntı, şehir için de…

Emeklinin açılımı ise daha vahim… 170 bin emeklinin 50 bini 65 yaş üstü/yaşlı, 65 yaş üstü emeklilerin 15 bini ise evinde tek başına yaşıyor.

Merkez ilçe de 44 bin emekli yaşıyor. Bunların 15 bin tanesi açlık sınırı ve asgari ücret altında maaş alıyor.  50 bin kayıtlı işsizin 15 bin tanesi de merkez ilçede yaşıyor.

Açlık sınırı ve asgari ücret altında 10 bin lira maaş alan, ‘yasal açıdan -fakir/fukara’nın durumu daha vahim.

3294 sayılı SYDTK/2’ye göre; evine asgari ücretin 1/3’ünden az maaş giren iki kişilik emekli ailesi fakir/fukara/gureba sayılıyor.

Bu günkü 17.002 liralık asgari ücretin1/3’ü 5 bin 666 lira ediyor. 10 bin lira maaş alan iki kişilik emekli ailesinde fertlere düşen para ise 5 bin lira. Yani 10 bin lira altında maaş alan aile yasal olarak fakir/fukara.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine ‘emekli damgasını vuracak’ deyişimizin nedeni bu.

Siyasi iktidarın kadrolu seçmeni durumundaki emekli bile çalışırken primlerini ödeyip, kutsallaştırdığı maaşının hakkını almak için sandığa gidecek.

Vatana, millete hayırlı olsun.