Karaelmas Ressamlar Topluluğu’nun bu yıl üçüncüsünü düzenlediği, resim sanatını kentle buluşturmayı ve kentlilik bilincini yükseltmeyi amaçlayan ‘Zonguldak Resim Günleri kapsamında Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’ eğitimci ve ressam Cengiz Alabaş’a verildi.

Karaelmas Ressamlar Topluluğu’nca düzenlenen Zonguldak ve Zonguldaklı Değerler” Resim Sergisi Ödül törenine katılım yoğun oldu.

Karaelmas Ressamlar Topluluğu adına konuşan ressam Mete Arif Tokmak, eğitimci ve ressam Cengiz Alabaş’a 2. Yılın Ressamı Onur Ödülünü vermeyi uygun gördüklerini söyledi:
törende Alabaş’a Onur Ödülü ve Ressamın isyanı isimli kaitap hediye edildi.
Töremde ayrıca Kültür sanata olan katkılarından dolayı İbrahim Akyürek’e öfül takdim edildi.

Ressam Mete Arif Tokmak, Törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

ZONGULDAK’TA YILIN RESSAMI ONUR ÖDÜLÜ ÖDÜL GEREKÇESİ

Sanat tasarım ürünleri sergisi açıldı Sanat tasarım ürünleri sergisi açıldı

‘Karaelmas Ressamlar Topluluğu’ bundan 3 yıl önce Zonguldak Belediye Kültür Merkezi, bilinen adıyla BKM’de resim yapma hevesleri ellerinden alınmaya çalışılanlarca kuruldu. Önce BKM’nin yıllarca deneyimlenmiş kurs yapısını ortadan kaldıran dönemin belediyesi ardından eski döneme ait olduğunu düşündüğü ne varsa BKM’den ortadan kaldırmaya yönelik bir politika izledi. Sanatla ilgili diğer dallar gibi kültür merkezinden çıkarılmaya bir süre direnen Karaelmas Ressamlar Topluluğu kursiyerlerinin birçoğu neredeyse BKM’nin açılışının ilk zamanlarından beri burada kurslara katılmakta ve günlerini sanatsal etkinlikler ile değerlendirmekteydi.
Vizyonsuz bir bakışı olan dönemin belediye yöneticileri BKM’nin anlamını ve önemini kavrayamadılar. Önce başka bir yerde açacakları ‘Emekliler Konağı’nı yer bulamayınca veya yaptıkları kıyı düzenlenmesindeki yapılardan birini vermeye kıyamayınca BKM Resim Atölyesinde açıp maddi yönden sıkıntılar içinde olan emeklilere hoş görünmeye çalıştılar. Resim atölyesini ve resim kursiyerlerini de çeşitli gerekçelerle BKM’den atmaya çalışmalarını yaşadığımız son yılların en acılı depremini fırsat bilerek ve bahane göstererek yaptılar. 
Pandemi ile başlayan, sonrasında yukarıda saydığımız şekilde devam eden Zonguldak Belediye Kültür Merkezi’ni belirsiz bir şeye dönüştürme niyeti seçimlerin yapılıp belediyenin el değiştirmesiyle son erdi. Ne ki aradan geçen 5 yıllık süreç 7’den 77’ye yüzlerce insanın sanat eğitmenleri tarafından verilen kursları almasını engelledi.  Zaman kaybedildi ve Zonguldak kendi içinden çıkan kültürel başarıdan mahrum bırakılıp,  yerel sanatsal üretimlerin yapılmasının önü kesildi. BKM’den sonra bilindiği gibi sanatçı eğitmenler genel de kendi gruplarını ve çalışma ortamlarını yaratmaya yöneldiler. Resim atölyesi olarak bizler pek çok arkadaşımızın uygun olmayan saatler dolayısı ile resim yapmaktan uzaklaştığına şahit olduk. Çok cüzi miktarda kurs ücretiyle yapılan yetenek sınavlarına hazırlanan gençlerin kursları kapandı. Boş zamanlarını resim yaparak değerlendirmek ve yeteneklerini ortaya çıkarmak isteyen küçük yaştaki çocuklarımızın isteklerine yanıt veremez duruma geldik. İş saatleri dışında akşam saatleri uygun olan kursiyerlerimiz o saatlerde BKM’de verilebilen kursları alamadılar.  Bir rahatlama ve motivasyon aracı da olan resim konusunda kendilerine uygun saatleri bulamayan kursiyerler resimden uzaklaştı. Kısacası göz göre birçok yaştan ve sebepten dolayı kurslara katılan insanın meşgalesi ellerinden alındı.   Bugün bunları geride bırakmış olmak istiyoruz. 
Biz bu yıl üçüncüsünü vereceğimiz ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’nü resim ve güncellik ile ilgili konulara dair tartışma ve tespitlerimiz üzerinden veriyoruz. İki yıl önce Ayla Bahadır 2022 Yılının En İyi Ressam Onur Ödülü’nü aldı. Ayla Hanım Zonguldak’ta yaptığı resimler kadar bir kadın olarak erkeklerin ağırlıkta olduğu bir alanda sanat etkinliklerinin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerde çaba içerisinde oldu. Bu alanda birey olarak da katkı verdi. Bir grubun oluşmasında, organizasyonunun gerçekleşmesinde aktif rol oynadı. Yaptığı resimleri ise her zaman savundu ve daha iyisine ulaşmak için ortamların oluşması için katkı gösterdi. 2023’te ise Sayın Vesile Şadıllıoğlu’na ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’nü vermeyi kararlaştırdık. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin 100’ncü yılındaydık. Cumhuriyetimiz özellikle laik eğitim ve Atatürk’ün öncülüğünde yapılan devrimler ile taçlanmıştır. Dolayısı ile bize de bu özel zamanda resim yapan bir Cumhuriyet kadınına ve eğitimcisine Onur Ödülümüzü vermek yakışırdı. Hiç düşünmeden ödülümüzü Vesile Öğretmenimize verdik. 
2024 yılında ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’ nü belirleyen hususu ön sunuştan anlamışsınızdır. Bu yıl yapay zekânın karşısına ‘Organik Zeka’yı çıkarıyoruz. Datalardan oluşan bir algoritmanın karşısına ‘İnsan Yeteneği’ni öne alıyoruz. Yeteneğini hepimizin yıllardan beri taktir ettiği bir arkadaşımızı bileğinin hakkıyla ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’ne layık gördük. 
Yapay zekâ bir süredir bazı uyanıkların kopya çekmesine yarıyor. Oysa bizim ressam arkadaşımız onlarca öğrenci yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor. Resmin bir emek işi olduğunu gösteriyor ve öğrencileri başarılı oluyor. Üniversite kazanıyorlar, geleceklerini yetenekleri ile çiziyorlar. 
Arkadaşımız sağlam bir desen bilgisine sahip ve çizimlerinden bu keyfi herkesin alması çok kolay. Suluboya gibi tekniği zor bir alanda çok başarılı portreler sunuyor bize. Özellikle Atatürk portreleri herkesi hayran bırakıyor. Yağlıboya, akrilik ve duvar resminde de aynı başarıyı göstermiş bir arkadaşımıza bu yıl ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’nü veriyoruz. 
Yetiştirdiği öğrenciler ve özelikle organik yeteneği ile selamlıyoruz. ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’ eğitimci ve ressam Cengiz Alabaş’ındır”

Whatsapp Image 2024 06 25 At 10.13.24Whatsapp Image 2024 06 25 At 10.13.25

Kaynak: Ercan Demir