Zonguldak İdare Mahkemesi, Zonguldak Merkez ilçesinde yaklaşık 2500 hektarlık alanı kapsayan 1/5000 ölçekli revizyon ve ek nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli revizyon ve ek uygulama imar planına ilişkin davada nihai kararını verdi.

"TÜRKİYE'NİN KADERİYLE OYNAMAYIN, NÜKLEER TEHDİT İSTEMİYORUZ!" "TÜRKİYE'NİN KADERİYLE OYNAMAYIN, NÜKLEER TEHDİT İSTEMİYORUZ!"

Davacı Mimarlar Odası Başkanlığı, Zonguldak Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli 58 ve 59 sayılı kararlarıyla onaylanan bu planlara, askı sürecinde yapılan itirazlarının reddedilmesi üzerine dava açmıştı. Belediyenin 6 Ekim 2023 tarihli 3021 ve 3022 sayılı kararlarıyla itirazların reddedilmesi, ardından 29 Kasım 2023 - 28 Aralık 2024 tarihleri arasında askıya çıkarılan imar planlarının kesinleşmesi sürecinde Zonguldak İdare Mahkemesi devreye girdi.

Davacı Mimarlar Odası Başkanlığı , bu süreçte Zonguldak Belediye Meclisi’nin 5 Ocak 2024 tarihli 8 sayılı kararının iptalini talep etti. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun, yerleşim alanlarında yapılacak planların kanun, fen, sağlık ve çevre koşullarına uygunluğunu sağlamak amacı taşıdığını belirten hükümlerine dayandırılan davada, imar planlarının yerleşim yerlerinin ihtiyaçlarına cevap vermediği, dolayısıyla revize edilmesi gerektiği görüşü öne sürüldü.

Mahkeme, İmar Kanunu'nun plan revizyonlarına dair maddeleri ile Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin ilgili hükmünü esas alarak, davanın dayandığı mevzuat çerçevesinde değerlendirme yaptı. Kararda, özellikle kent bütünlüğünü sağlayan nazım imar planı ile uygulama imar planlarının bir üst plan olan Çevre Düzeni Planı ve Mekânsal Strateji Planı ile uyumlu olması gerekliliğine vurgu yapıldı. Bu kapsamda belediyelerin sorumluluğuna dikkat çekilerek, askı süresi boyunca vatandaşların bilgilendirilmesinin zorunlu olduğu, ilan panoları ve internet duyurularının ihmal edilmemesi gerektiği belirtildi.

Editör: Ergin Özkul