Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Uzan, Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, BARÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, Bölge Müdür Yardımcımız Sayın Necmettin Aşçi, Şube Müdürleri, Bartın İşletme Müdürü, İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri, muhtarların katılımıyla Torymus sinensis salımı yapıldı.

Zonguldak'ta sis etkili oldu Zonguldak'ta sis etkili oldu

Bölge Müdürü Sayın Bayraktaroğlu salım öncesi yaptığı açıklamada “Bölge Müdürlüğümüzce toplumun ormanlardan beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve ormanların gördüğü hizmetleri gelecek nesillerin yararlanmasına sunmak, ormanların iyi bir şekilde korunması ile sağlanabilir.

2021 yılında Bartın İlinde Güzelcehisar Köyünde 1350 adet salımı gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında Bartın İli Kuracaşile İlçesinde Yukarısal Köyünde 300 adet salımı gerçekleştirilmiştir. 2023 yılında Bartın İli Kumluca Dibektaşı mevkinde ve Kirsinler Köyünde 1.620 adet, Kurucaşile İlçesi Yeniköy’de 1.060 adet ile Bartın ilinde toplam 2.680 adet Torymus sinensis salımı yapılmıştır. 

Eger orman vatansa ve vatanı korumak kutsalsa o zaman genç-yaşlı, kadın-erkek hatta kurt, kuş ve böcek hepimiz askeriz. 2024 yılı mücadele çalışmalarımız kapsamında Kazpınarı Köyünde 2.500 adet Torymus sinensis salımı gerçekleştiriyoruz. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır. 

Her yıl biyolojik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız. Biyoteknik mücadele kapsamında sarı tuzak dediğimiz yapışkan malzemeyi zararlının uçma ayı olan temmuz ayında ormanlara asarak topluyoruz. 2023 yılında başladığımız  Kurucaşile’de başladığımız bu uygulamaya bu yıl tüm kestane ormanlarında devam edeceğiz.   

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ise “ Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kestane ve kestane balı üretimi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bölgemiz için büyük bir tehdit olan Kestane Gal Arısına karşı orman teşkilatımız üniversitedeki hocalarımızla birlikte iş birliği içerisinde. Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı mıntıkalarda faydalı böcek salımı yapılmaya devam edilecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve bu tip çalışmaların yaygınlaşmasını temenni ediyorum” dedi.
 
Bartın Orman Fakültesinden Doç Dr. Yafes Yıldız da etkinliğe katılarak Türkiye’de ve dünyada kestane gal arısına karşı mücadelede yapılan bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler verdi.