KARARSIZ/PROTESTOCU SEÇMEN AÇISINDAN ZONGULDAK
Aslında seçim ve kongre günleri, politikacı için düğün bayram günleri olarak nitelenir.
Ancak, nihayetinde ‘yengi’ ve ‘yenilgi’ sonuçlu olduğu için bir ‘görüşme’ günüdür.
Parti seçimi değil, aday seçimi ya da yerel seçim dense de, sonuçta bir ‘mahsuplaşma/hesaplaşma’ olduğu için siyasi yozlaşmanın tüm emarelerini görmek mümkün.
Kaldı ki, ‘yerel’ de olsa, genel seçimin bir hesaplaşması, erken seçimin tetikleyicisi olacağı için ‘taraflar/adaylar/partiler’, kazanmak için ‘her yol mübah’ tezini devreye sokar.
Dolayısıyla, siyasetçi ile hedef kitle seçmen, değişik pozisyonlarda karşı karşıya gelir.
Bu karşılaşmalar neticesi, demokrasinin olmazsa olmazı seçim/sandık; özgür birey yani hür irade, seçmeni ‘yandaş / karşıt/ kararsız/ protestocu’ şeklinde belirler.
Bu günkü konumuz, kararsız ve protestocu seçmen.
31 Mart’ın eşiğinde, siyasi parti ve adaylarının, sayısal güçlerini tespit için yaptırdıkları gözlem/anket/araştırmalar neticesi ortaya çıkan ‘kararsız/protestocu’ tipler, aslında ‘akılsız’ değil, seçmen içindeki farklı arayışlardaki tiplerdir.
Her seçim şablonunda yüzde 20 bandında ‘gri’ renk ile gösterilse de, anketçileri bezdiren 3. Şık grubunda, ‘taraf’ olmaya zorlanan, ‘bertaraf’ olarak suçlanan bu ekip, dikkat çekmeyi başarır.
Türkiye de 4 seçmenden 3’ü bir partiye bağlılık hisseder. 5 seçmenden dördü bir partiye oy verdiğini söyler.
Bu istatistik dışında, kesinlikle parti ve adayın dikkatini çeken ‘kararsız/protestocu’ grup öne çıkar.
Aslında, seçimlere bir ‘siyasi pazarlama’ açısından da bakmak mümkün. Pazarlamada siyasetçi açısından, ‘tüketici’ durumundaki seçmen, istek ve arzularına göre gruplandırılır, tüketici memnuniyeti açısından değerlendirilip, ‘yandaş’ yapılmaya çalışılır.
Siyasetçinin, bu gri listeye ‘şeş/beş’ bakmasının nedeni, beklentilerini bulamayıştan kaynaklanan öfke sarmalında bulunmalarıdır.
Peki, kararsızlar/protestocular açısından Zonguldak merkez de durum nedir?
Anket, araştırma, pazarlama yapan kişi ve kuruluşlar, daha ziyade 19 mahalleyi dikkate alsa da, nüfus/seçmen yoğun 6-7 mahalle (Bahçelievler, Tepebaşı, Terakki, Karaelmas, Meşrutiyet Mahallesi vs) üzerinde durup, neticeyi çözmeye çalışırlar.
Anketçiler, nihai sonuç için önümüzdeki hafta yine sahaya çıkacak. Şu anda ki kararsız oranı yüzde 8-10 bandında.
85 bin seçmen/denek hedefli anketlerde, ilk göze çarpan KARARSIZLIK nedenleri arasında ‘adaya muhalefet, emeklinin vahim durumu, hayat pahalılığı’ var.
85 bin seçmenli Zonguldak’ta yine her halükarda 15 bin seçmenin ‘tarafsız ve protestocu’ olarak sandığa gitmemesi bekleniyor.
‘Dün hangi partiye oy verdin’ ve ‘bu gün seçim olsa’ sorularının cevapları, parti ve adaylarını ‘kestirme’ sonuç almaya yönlendiriyor. Bu sorular, parti ve adayın, seçmen bazındaki değerini gösteriyor.
Sonuç olarak, anketçilerin seçmene temaslarının istatistik verileri ve bir önceki seçimlere bakış neticesi; Zonguldak merkez de seçimi kazanan, yüzde 3-4 oranında farkla kazanır. Bu günlük görüşüm bu.
Ancak, politikada değil 10-15 gün, bir saat bile çok uzun süredir.
Velhasıl-ı, Zonguldak’ta seçim sonucunu kararsızlar değil, kararlılar belirleyecek.
Dileğimiz, istedikleri, beklediklerini alabilmeleri için, kararsızların sandığa gitme haklarını kullanmalarıdır.
Kalın sağlıcakla