İMAR PLANLARINA İTİRAZ İÇİN SON 15 GÜN
Zonguldak’ta, bir süre önce Zonguldak Belediyesi tarafından 19 mahallede 2.500 Hane üzerinde ‘Revizyon Uygulama İmar planı’ yapılmak için çalışmalar başlatıldı.
Yapılan düzenlemeler askıya çıktı, 3 bin civarında itiraz gördü.
İtirazlar, belediye imar komisyonunca incelemeye alındı.
Yapılan değerlendirme neticesinde, itirazlardan 1.300 civarında olanı Kabul edildi.
1.600 civarında ise itiraza ret oyu verildi.
‘Ret’ edilen planlara ‘mahkeme yolu’ açık.
‘Kabul’ edilen itirazlar yeniden askıya çıkacak, itiraz hakkı var.
Bu konuda ‘uzman’ olan gözlemciler, ‘bu planlar mahkemeden döner’ diyor.
‘Plancılık ilkelerinde önce nüfus belirlenir’ diyen uzmanlar ‘2007’de AK Partili Belediyenin yaptığı İmar Revizyon Planında ki nüfus, bu günkü nüfusun üstünde. Bu planın yapılma gerekçesi gerekçe değil’ diyor.
Bilindiği gibi Zonguldak’ta Secaattin Gonca (2004-2009) döneminde 19 mahallede 2.500 Ha 17 etap Islah İmar Planı (1:5 bin Nazım İmar Planı, 17 etap ıslah planı yapılmıştı. Yapılan imar ıslah planları çerçevesinde tapu verilmeye başlanmış, dönemin bitmesiyle birlikte olay gündemden düşmüştü.
Şu an için Zonguldak Merkez İlçe de 12 bir vatandaşımız tapu bekliyor.
Şu an itibarıyla komisyonun vatandaşı haklı bulduğu binden fazla plan yeniden Ankara’da plancıya gidip döndü.
Ve yeni düzenleme için yeniden askıya çıktı. İtiraz olmayan ada/parseldeki planlar uygulamaya koyulacak.
Gözlemciler, itirazı olan yerler nedeniyle uygulamanın durabileceğini belirtiyor.
İtirazı ret olanların(1. 600 kişi) belediye ye yeniden itiraz hakları yok. Bunlar, sadece bölge idare mahkemesine itiraz edebilecekler.
İtirazı kabul edilen vatandaşlar dışında, planlarda değişiklik nedeniyle tüm vatandaşlar risk altında olduğu için belediye ye gidip öğrenmesi gerekir.
Bunların sadece Bölge İdare Mahkemesi’ne dava hakkı var.
İmar Planlarının 30 günlük son askı süresi 29 Kasım’da başladı. Askı süresi 28 Aralık’ta son bulacak. Yani itiraz için 15 günlük bir süreleri kaldı.
Vatandaşlar ‘itiraz hakları yok’ şeklinde açıklamalara aldanmamalı.
Yapılın 1300 itiraz neticesi Ankara’ya plancıya gidip gelen planlarda yüzde 100 değişim olduğu öğrenildi. Bu değişiklikler sonrası şehir ve vatandaşın aleyhinde durumlar olabileceği kuvvetle muhtemel..
Mesela; vatandaşın bir önceki planda(2007)konut alanı olan yeri 2023 Haziran’da gelen planda yerinin ortasından yol geçirilmişti, itirazla düzeltilmiş. Bunun gibi…
Ret edilenler var birde. Mesela, vatandaşın 2007’de yeri yeşil alanmış, yeni planda da aynı duruyor. Haziran(2023) planında aynı duruyorsa, yani yine kamusal alansa onları ret edildi. Yani, iktidar-muhalefet oy birliği ile geçirilmedi.Herkese eşit plan yapılmadığı için iktidarla aynı safta buluşulmadı.
Sıkıntı nerede? Sıkıntı, vatandaşın yeri yeşil alandı itiraz etti, kaldırıldı. Ancak, kaldırılan yeşil alan hangi vatandaşın arsasına taşındı!
Şimdi, vatandaş bu askı süreci içinde itiraz etsin ki, kendi arsası üzerine yeşil alan kaydırması yapıldıysa ortaya çıksın.
Velhasıl-ı, itiraz için son 15 gün.
KİRA SORUNU-İŞSİZLİK-PAHALILIK
Ülkenin aktüel konularından/sorunlarından ikisi işsizlik ve pahalılık.
Dolayısıyla, daha ziyade dar gelirli vatandaşımızın yaşam kalitesi aşağıya doğru evriliyor.
İşsizlik ve pahalılık konusunda birinci derecede sorumlu elbet devlet/hükümet.
Ancak, ortada bir denetim boşluğu oluştuğu için, vatandaşında sorunlu/sorumlu olduğu gerçek.
Önceki gün, kiralık ev arayan bir dostum isyan ediyor. Çarşıda anayol üzerinde bir bina da 1+0 daire için pazarlık yapmış.
Ev sahibi aylık kira 8 bin lira istemiş, ‘tamam’ demiş. 10 bin lira depozito demiş, tartışma başlamış. Kiracı 10 bin liralık depozitoyu dolar veya euro olarak yatırmak istemiş, ev sahibi karşı çıkmış.
Kiracı, ‘dolar her gün artıyor’, Ev sahibi ‘TL her gün eriyor’ demiş…
Nihayetinde, ‘kiralama işi’ bitmiş.
Şimdi…Hayat pahalılığı, işsizlik bir tarafa, piyasada bir denetimsizlik olduğu kesin.
Hele üniversite civarında 1+1 eşyalı evler 5-8 bin liradan başlıyor.
Devlet ve özel sektör yurtlarının yetersiz olduğu bir ortamda, öğrenci hele dar gelirli ailelerin çocukları için kira büyük külfet.
AK PARTİ İL GENEL MECLİS ADAY ADAYLARI
Zonguldak ve havalisinde siyasi çekişmenin yoğun olduğu partilerden biri AK Parti. 200’e yakın Belediye başkanı, il genel meclisi ve il genel meclis aday adayı müracaatta bulundu. Aday adayları bir yandan genel merkezin yapacağı değerlendirmeyi beklerken diğer yandan kendilerini tanıtmaya çalışıyorlar.
İktidar partisinin dün itibarıyla il genel meclisine müracaat eden aday adayları şöyle.
Alaplı: Önder Turan,Yılmaz Can, İbrahim Yalçın, Halil Demirer.
ÇAYCUMA: Adnan Tıska, Ahmet Ali Başören, Saygın Öztin, Gülsan Geldi Mustafa Akçelebi, Adem Torlak, Bahtiyar Kararmış, Tamer Kaya.
DEVREK: İsa Bükrü, Sserpil Özmen, Mustafa Yumurtacı, Muharrem Sarıçam, Yaşar Canbaşİsmet Bostancı.
EREĞLİ: Ali Kemal Karaca, Safa Akmen, Yüksel Topçu, Sinan Durdu, Şakir Başol, Yalçın Duman, Ahmet Eryılmaz, Erol Özsoy Hüseyin Engin, Sadullah Karahan, Zeki Turhan, Nevzat tarakçı, Ramazan Aydoğan.
GÖKÇEBEY: Hayretten Karadağ, İsa Simitçi, Vedat Tuzcuoğlu, Aydın Arabacı, Fevzi Adıbay.
KİLİMLİ: Sebahattin Gülay, Nihat Saka, Necati Akyol, Ali Kemal Ofluoğlu.
KOZLU: İsmet Açıkgöz, Ramazan Duyar, Kerim Yılmaz.
Merkez: İsmail Sarıoğlu, İsmail Terzi, Abdullah Karagüzel, Filiz Ünal Sarsık, Şenol Kundakçıoğlu, Şafak Köse, Cemalettin Akyol
SİYASETTE TİYATRO
Aday adaylarının belirlenme süreci devam ediyor. İktidar ve ana muhalefet partileri tabanla tavan adasına sıkışmış durumda.
Üye, yerel yöneticiler ve parti sultalarının gönlünde farklı yiğitlerin yattığı şehir/ilçe/beldelerde sıkıntı büyük.
Genel Merkez elbette seçime girilen her yerde kazanmayı ister. Ancak, seçmen ve parti yöneticilerinin beklentileri farklı.
Bu yerlerden biride Zonguldak Merkez İlçe. Tam bir teknik/taktik kavga var. Yada tecrübeli aktörlerin oynadığı bir tiyatro var.
Mesela, İl Başkanı Devrim Dural, gönlünden ‘önseçim’ geçtiğini açıkladı. Merkez ilçe Başkanı Osman Zaimoğlu ise kamuoyuna karşı sessiz kalma hakkını kullanıyor.
İl Başkanının yaptığı ‘ön seçim’ açıklaması ilçeleri bağlamaz’ deniyor. Mesela, Kozlu, adayı belirlemek için ‘anket’ kararı aldı. Şimdi, anketten ön seçime mi geçilecek?
Merkez ilçe başkanı için ‘Harun Akın’ı destekliyor’ deniyor. Zaimoğlu ise ‘ben görüşümü genel merkezden gelen vekillere aktardım. Ben 7 tane aday adayına eşit mesafedeyim, nihai çözüm genel merkezden geçecek. Genel merkezin açıkladığı başımızın üstündedir’ diyor.
Velhasıl-ı kelam, ‘tiyatro’ tam gaz devam ediyor.
AK PARTİ İL YÖNETİMİNDEN 4 İSTİFA
İktidar Partisi(AK Parti) bölgede belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclis üyeliklerine yapılan ‘yoğun’ müracaatlar nedeniyle sıkıntılı.
AK Parti de il genel ve belediye meclis üyelikleri için aday adaylık müracaatlarının Ocak ayı ilk haftasına uzatılmasına rağmen, örgütlerin tamamı ‘teyakkuz’ haline geçti.
Zonguldak Merkez de, mevcut Başkan ile Eski milletvekili ve Devrek Belediye Başkanlarından Özcan Ulupınar kamuoyunda tartışılıyor.
AK Parti Zonguldak, ilçe ve beldelerinde 200’e yakın aday adayı müracaatta bulundu.
Bu arada 40 kişilik il yönetiminden boşalmalarda başladı.İl yönetiminden Mustafa Yumurtacı(Devrek), Hüseyin Eroğlu(Alaplı), Şenol Kundakçıoğlu (Beycuma/Merkez), Pamuk Cansız istifa ettiler.
Yerlerine Yusuf Karagöz, A. Murat Kayıkçı, Mehmet Emin geldi.
İstifaların il, ilçe, belde belediye başkanlarının belirlenmesinden sonra artması bekleniyor.