Güncel

İlim ve eğitim ahlakla yüceltilmeli

Zonguldak’ta bu haftaki Cuma hutbesinde, 2024-2025 eğitim öğretim yılının 9 Eylül’de başlayacağı ve ilim ile eğitimin ahlakla yüceltileceği vurgulandı. Yeni eğitim öğretim döneminin öğrencilere, öğretmenlere, Kur’an kursu öğreticilerine ve ailelere hayırlı olması temenni edildi.

Cuma hutbesinde, yüce dinimiz İslam’ın her Müslümana ilim tahsil etmeyi asli bir vazife olarak yüklediği belirtildi.

İLİM VE EĞİTİMİN AHLAKLA YÜCELTİLMESİ GEREKEN BİR GÖREV

 Hutbede şu ifadelere yer verildi: "İlim ve eğitim, ahlakla yücelir. Hz. İbrâhim ve Hz. İsmâil, Cenâb-ı Hakk’a şöyle niyazda bulunmuştur: 'Rabbimiz! İçlerinden onlara bir peygamber gönder; onlara ayetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları her türlü kötülükten arındırsın. Şüphesiz, sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin.' Hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: 'Kim ilim için yola çıkarsa Allah ona cennete giden yolu kolaylaştırır. Melekler, ilim tahsil edenler üzerine kanatlarını gerer...'"

İLİM VE EĞİTİMİN KUR'AN VE SÜNNETLE BÜTÜNLEŞMESİ

İslam, ilim ve eğitimin Allah’ın rızası doğrultusunda öğrenilmesini emretmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), ilim yolunda olanları övmüş ve fayda vermeyen ilimden Allah’a sığınmıştır. İlim, insanın Rabbini ve çevresini tanımasına, ahlak ve faziletle kuşanmasına, hakkı batıldan, hayrı şerden, doğruyu yanlıştan ayırmasına olanak sağlar. İlmin, vahiyle yoğrulup nebevi ahlakla süslenmesi gerektiği vurgulandı.

İLİM VE EĞİTİMİN AHLAKLA BÜTÜNLEŞMESİ

İlim ve eğitim sadece bilgi yüklenmek değildir; esas olan, güzel ahlaktır ve sâlih ameldir. İyi insan yetiştirmek, topluma faydalı olmak ve huzurlu bir dünya inşa etmek hedeflenmelidir. Ahlak ve irfanla buluşan ilim, toplumda kötülüğün yer bulmasını engeller, şiddet yerine şefkati, nefret yerine merhameti hâkim kılar. Bilim ve teknolojinin şahsi çıkarlar için değil, insanlık için kullanılması gerektiği vurgulandı.

EĞİTİMİN TEMELİ: OKULLAR VE ÖĞRETMENLERİN ROLÜ

Pazartesi günü milyonlarca çocuğumuz okullarla buluşacak. Okullar, çocuklarımızın kimlik ve karakter gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Öğretmenler, çocukları ilim, iman ve güzel ahlakla buluşturan müstesna şahsiyetlerdir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) öğretmenliği övmüş ve "Ben, bir öğretmen olarak gönderildim." hadisiyle öğretmenliğin önemini belirtmiştir.

KUR'AN KURSLARI VE EĞİTİM İMKANLARI

Önümüzdeki Pazartesi 4-6 yaş grubu Kur’an kursları eğitim-öğretime başlayacak. Ayrıca, 16 Eylül’de başlayacak olan 7-10 yaş grubu ihtiyaç odaklı ve uzaktan eğitim kurslarına kayıtlar devam etmektedir. Çocuklar ve gençler, Kur’an kurslarına ve camilere davet edilmektedir.

YENİ EĞİTİM DÖNEMİNİN HAYIRLI OLMASI TEMENNİSİ

Yeni eğitim-öğretim döneminin öğrenciler, öğretmenler, Kur’an kursu öğreticileri, aileler ve milletimiz için hayırlı olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum. Hutbeyi, Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) şu duasıyla bitiriyoruz: "Allah’ım! Bana öğrettiklerinle beni faydalandır. Fayda verecek ilmi bana öğret ve ilmimi artır."

Bu vesileyle, eğitimde ilim ve ahlakın önemine bir kez daha vurgu yapılmış ve bu değerlerin yaşatılması gerektiği ifade edilmiştir.

(Haber-Ercan Demir)