Eğitim

İKİLİ EĞİTİM VEREN OKULLARIN AKIBETİ NE OLACAK?

Bahçelievler İlkokulu ile Mithatpaşa İlkokulu 2024-2025 eğitim öğretim dönemine yetişiyor, Yayla Ortaokulu ve Kız Meslek Lisesinin akıbeti ise halen belirsiz.

Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, yıllar önce yıkılan ancak tamamlanamayan okullardan Bahçelievler İlkokulu ile Mithatpaşa İlkokulunun yapım sürecinin tamamlandığını ve 2024-2025 eğitim öğretim döneminde açılacağını ancak Yayla Ortaokulu ile Kız Meslek Lisesinde halen sıkıntıların devam ettiğini söyledi.
Bazı okulların deprem güçlenmesi ve deprem nedeniyle yıkılma sorunlarıyla ilgili konuların ilk gündeme geldiği günden bugüne Zonguldak’ta üç Milli Eğitim Müdürü değiştiğinin altını çizen Aşkar, bürokrasiye ve siyasilere seslenerek; “Nasıl Bahçelievler ve Mithatpaşa İlkokullarını bitirdiyseniz bir an önce Kız Meslek Lisesi sorununu ve Yayla Ortaokulu sorununu bitirmeniz gerektiğini belirtiyoruz. Ancak burada özellikle hem siyasi manada hem bürokratik manada bir sıkıntı gözüküyor” dedi.
Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, açıklamasına şöyle devam etti:
İKİLİ EĞİTİMİN OLUŞMASINA NEDEN OLAN SIKINTILAR VAR
“Yaklaşık iki yıldan beri Zonguldak'ta inşaat aşamasına gelen, inşaatı devam eden ve eğitimde ikili eğitimin oluşmasına neden olan sıkıntılar var. Bu okulların deprem güçlenmesi ve deprem nedeniyle yıkılma sorunlarıyla ilgili ilk gündeme geldiklerinde o zamanki Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun'du aradan iki Milli Eğitim Müdürü daha geçti. Biz o zaman bir ifade kullanmıştık. Demiştik ki; Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz sonraki bütün düğmeleri yanlış olur. Veya başka bir de işte iki yanlıştan bir doğru çıkmaz demiştik. Bugün geldiğimiz noktada aynı şeyi söylüyoruz. O dönemde Zonguldak’ın özellikle Fener Eğitim Bölgesi'nin ihtiyacı olan ortaokuldu. Ama biz elimizdeki hazır binayı Sosyal Bilimler Lisesine çevirmiştik. Ve ismini de bilindiği gibi Saime Toptan vermiştik. Oysa o gün Yayla Ortaokulunu oraya taşımış olsaydık sorunu bugün için kısmen çözmüş olacaktık. O günden bugüne inşaatlar sürecine baktığımızda güzel olan iki haber Bahçelievler ve Mithatpaşa ilkokullarımızın binaları bitti. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde Bahçelievler ve Mithatpaşa İlkokulları okullarına taşınacak. 
KIZ MESLEK LİSESİ İLE İLGİLİ KESİN ÇÖZÜM BULUNAMADI
Bunun diğer ifadesiyle söyleyecek olursak Site Eğitim Bölgesinde ikili eğitim yapan Doktor Derviş Nihat Arkat ve Bahçelievler okullarımız var. Bahçelievler İlkokulu kendi okuluna taşındığı için Site eğitim bölgesinde ikili eğitim yapan okulumuz kalmayacak. Ama Fener Eğitim Bölgesi'ne baktığımızda Gazi Ortaokulundan Mithatpaşa İlkokulu taşınınca tekli eğitime geçecek. Mithatpaşa İlkokulunda da tekli eğitim olacak. Bu bölgenin sorunu çözülecek ama asıl sorun üst kısımda dediğimiz Kız Meslek Lisesi ve Yayla Ortaokulu sorunu var. Ve bildiğiniz gibi iki yıldan beri Yayla Ortaokuluna yeni bir yer tespit edildi. Ama henüz inşaat başlama aşamasına gelmedi. Kız Meslek Lisesiyle de ilgili kesin bir çözüm bulunamadı. 
SİYASİ VE BÜROKRATİK MANADA SIKINTI GÖZÜKÜYOR
Biz şunu söylüyoruz; Evet, o bölgedeki sorun okullar yapılmadığı için devam edecek gibi gözüküyor. Ama iki yıldan beri bu sorunun çözülmemesi, iki yıldan beri çözüm noktasında Yayla Ortaokulu ve Kız Meslek Lisesiyle ilgili gerekli adımların atılmaması Milli Eğitim'in de siyasetin de bu noktada ağır kaldığını, bu zamana kadar kat etmesi gereken yolu kat etmediğini gösteriyor. Ve bu noktada sıkıntı olduğunu, önümüzdeki yıllarda da bu sıkıntının devam edeceği gözüküyor. Bu konuda ikili eğitim o bölgede devam edecek gözüküyor. Ve burada Milli Eğitim'e düşen radikal çözümler dediğimiz çözümler alarak özellikle okulların bir kısmını taşıma ve birleştirme noktalarında etkin adım atmak ama kalıcı çözüm istiyorsanız nasıl Bahçelievler ve Mithatpaşa İlkokullarını bitirdiyseniz bir an önce Kız Meslek Lisesi sorununu ve Yayla Ortaokulu sorununu bitirmeniz gerektiğini belirtiyoruz. Ancak burada özellikle hem siyasi manada hem bürokratik manada bir sıkıntı gözüküyor.”