Genel

"Her gün yasta, her gün isyandayız!"

CHP İl Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir basın açıklaması düzenledi.

İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Pulat ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, kadın cinayetlerine ve şiddet politikalarına yönelik çarpıcı mesajlar verildi.

"ŞİDDETİN TEMELİ: ERKEK EGEMEN TOPLUMSAL DÜZEN"

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Pulat, konuşmasına 25 Kasım’ın tarihsel önemini hatırlatarak başladı:

"25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’nde faşist bir diktatörlük tarafından katledilen Mirabel Kardeşlerin anısına Birleşmiş Milletler tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ilan edildi. O günden bugüne, bu mücadele hep kadınların omuzlarında yükseldi. Bugün de biz kadınlar, adaletin, eşitliğin ve şiddetsiz bir dünyanın inatçı, inançlı ve direnen savunucularıyız."

Pulat, kadına yönelik şiddetin temel nedenini erkek egemen toplumsal, siyasal ve ekonomik düzenin yarattığı eşitsizlik olarak işaret etti. Kadına yönelik şiddetin sadece bireysel bir sorun olmadığını, aksine toplumsal bir yara olduğunu vurgulayan Pulat, bu sorunun çözümünün devletin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇIKIŞ, KADINLARI YALNIZLAŞTIRDI"

CHP İl Kadın Kolları, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini kadın mücadelesine vurulmuş en büyük darbelerden biri olarak nitelendirdi. Pulat, "İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde bütüncül politikaların temelini oluşturuyordu. Bu sözleşmeden bir kişinin kararıyla çıkılması, kadınların yaşam hakkını hiçe saymaktır. Şiddetin önlenmesi için kadınları koruyacak kurumsal ve siyasi çözümler zayıflatılmıştır," dedi.

CHP’DEN 11 ACİL EYLEM PLANI

CHP, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için hazırladığı acil eylem planını kamuoyuyla paylaştı. Bu kapsamda öne çıkan maddeler şunlar:

1. İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi: Türkiye, sözleşmeden çekilme kararını iptal ederek uluslararası taahhütlere tekrar bağlılık göstermelidir.

2. 6284 Sayılı Kanunun etkili uygulanması: Koruma tedbirleri ve önleyici politikaların eksiksiz hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

3. Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulması: Kadın politikalarının aile odaklı yaklaşımlardan bağımsız bir şekilde ele alınması gerektiği vurgulanmaktadır.

4. Adaletin sağlanması: Kadın cinayetleri ve şiddet davalarında cezasızlık uygulamalarına son verilecektir.

5. Eğitim ve iş hayatında eşitlik: Kadınların eşit işe eşit ücret alması ve kız çocuklarının eğitim hakkının devlet güvencesi altına alınması gerektiği ifade edilmiştir.

6. Krizlere karşı eylem planı: Afet dönemlerinde kadınların karşılaştığı sorunlara yönelik özel politikalar geliştirilecektir.

Bu maddelere ek olarak, kadınların sağlık, güvenlik ve siyasal katılım haklarının güçlendirilmesine yönelik politikalar da eylem planında yer aldı.

"ÇARE SOSYAL DEMOKRASİ VE EŞİTLİKTE"

Pulat, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Kadına yönelik şiddeti sonlandırmanın yolu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından ve sosyal demokrat politikaların hayata geçirilmesinden geçiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadınların mücadelesini destekliyor, şiddete karşı yılmadan direnmeye devam ediyoruz. Anadolu’nun dört bir yanındaki kadınlarla birlikte eşitlik ve adalet için çalışacağız. Çare bizdedir!"

(Haber-Ercan Demir)