Arife Ayaz, “Son günlerdeki en büyük sıkıntılardan biri, hastalardan ve hasta sahiplerinden gelen şiddet. Ama asıl tehlike, yöneticilerden uygulanan mobbing” dedi. Ayaz, hemşirelerin karşılaştığı bu şiddetin göz ardı edilemeyecek bir gerçek olduğunu vurguladı. “Biliyorsunuz, şiddet uygulayan kişiler karakola gidiyor, sonra serbest bırakılıyorlar” ifadelerini kullanan Ayaz, geçtiğimiz günlerde bir hemşire arkadaşının tacize uğradığını, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.

HEMŞİRELİĞE GÖZ DİKİYORLAR

Dünya çocuk hakları günü! Dünya çocuk hakları günü!

Hemşirelik mesleğine sağlık ekibinin diğer üyelerinin göz diktiğini söyleyen Ayaz, anestezi teknikerleri, acil tıp teknisyenleri ve diğer grupların hemşirelik yapmak istediğini ifade etti. “Oysa hemşirelik, profesyonel bir meslek. Sadece tedavi ve uygulamalar değil, hastayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor” dedi.

EĞİTİMDE CİDDİ SORUNLAR

Ayaz, üniversitelerde alan dışı hoca atamalarının arttığını belirterek, “Hemşirelik dersini vermesi gereken bir hocanın yerine veteriner hekim atanması gibi durumlar yaşanıyor” diye konuştu. Bu tür uygulamalara karşı hukuki süreçlere başvurduklarını ve kazandıklarını da ekledi.

DİYALİZ HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKALARI ELİMİZDEN ALINDI

Diyaliz hemşireliği sertifika programının kapatılmasıyla ilgili de eleştirilerde bulunan Ayaz, “Diyaliz teknikerleri, hemşirelik görevlerini üstlenmeye çalışıyor. Ancak bu durum sağlık standartlarını tehdit ediyor” diye konuştu.

HİZMET ALIMI KARGAŞASI

Hasta taleplerinin göz önüne alındığında, hemşirelik hizmeti almak istediklerinin altını çizen Ayaz, “Kendilerine bunu sorduğumuzda ‘Hemşirelik hizmeti almak istiyoruz’ diyorlar. Ama özel hastanelerde teknikerlerle çalıştırılmaya devam ediyoruz” dedi.

HEMŞİRELERİN MÜCADELESİ DEVAM EDECEK

Ayaz, “Mesleğimiz her taraftan çekiştiriliyor. Hemşirelerin yaşadığı bu sorunlar, çözüm bekliyor” diyerek basın mensuplarına teşekkür etti. Hemşirelerin sesi, sağlık sisteminde daha fazla duyulmalı.

(Muhabir -Ercan Demir)

Muhabir: Ercan Demir