Ekonomi

Fındık fiyatları açıklandı mı?

Fındık hasadı tarihleri yaklaşırken, üreticiler bir yandan hazırlıklarını tamamlıyor bir yandan da fındık fiyatı açıklamasını bekliyor. CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, fındık üreticisinin emeğinin karşılanması için iller arasındaki farklılıkların da gözetilerek fındık taban fiyatının en az 160 ile 180 lira arasında olması gerektiğini belirtti. Fındık fiyatları henüz açıklanmadı ancak 2024 yılı fiyatlarının Ağustos ayı ilk haftası içerisinde açıklanması bekleniyor.

Dünya'da fındık ihracatının önde gelen ülkesi olan Türkiye'de üreticiler fındık fiyatları ne zaman açıklanacak merak ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2024 fındık alım fiyatını en kısa sürede açıklamasını istedi.

FINDIK FİYATI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2024 yılında geçerli olacak olan fındık fiyat henüz açıklanmadı ancak geçtiğimiz sene Ağustos ayı ilk haftasında açıklanmış olmasından dolayı yine aynı dönemde açıklanması bekleniyor.

"FINDIK FİYATI 160-180 LİRA ARASINDA OLMALI"

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, fındık üreticisinin emeğinin karşılanması için iller arasındaki farklılıkların da gözetilerek taban fiyatının en az 160-180 lira arasında olması gerektiğini savundu. 

Suiçmez, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın, üreticiyi cezalandırmak için FİSKOBİRLİK'i işlevsizleştirdiğini, yıllardır rekolteyi yüksek gösterip, alım fiyatını düşürme politikası yürüterek fındık fiyatını ve üreticileri olumsuz etkilediğini ileri sürdü. 

Fındık üreticisinin zarar ettiğini, tüketicinin yeterli fındık tüketemediğini savunan Suiçmez, şöyle devam etti: 

"Fındıkta üreticisi darda kalmasın, patron değil üretici kazansın. Bu nedenle fındık üreticisinin taleplerini görmezden gelmeyin. Fındık fiyatını rekolteye göre değil, maliyet analizine göre belirleyin, zorda kalan üreticiyi destekleyin, Tarım ve Ticaret bakanlıklarını fındığı pazarlamak için görevlendirin, ihracatta yeni ülkelere açılımı sağlayın, en kısa sürede FİSKOBİRLİK'i mevcut siyasi vesayetten arındırın ve yeniden işlevsel hale getirin." 

Fındık hasadına çok az bir süre kalmasına rağmen fındık taban fiyatının henüz açıklanmadığını kaydeden Suiçmez, fındık üreticisinin emeğinin karşılanması için iller arasındaki farklılıkların da gözetilerek taban fiyatının en az 160-180 lira arasında olması gerektiğini söyledi. Suiçmez, "Eğer fındık taban fiyatı belirttiğimiz rakamın altında olursa Karadenizlinin buna cevabı bu sefer çok sert olacaktır. CHP olarak üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi. 

Suiçmez, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni de eleştirerek, mevcut teklifte yer alan hükümler yerine, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol altına alınması için daha sürdürülebilir, bilimsel temellere dayalı çözümler geliştirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

TZOB FINDIK FİYATLARININ AÇIKLANMASINI TALEP ETTİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2024 fındık alım fiyatını en kısa sürede açıklamasını istedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındıkta hasat zamanının geldiğine dikkati çekti. 

Karadeniz Bölgesi'nde üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, manav dahil tüm Karadeniz insanının fındık alım fiyatının açıklanmasını beklediğini aktaran Bayraktar, fındıkta iklim değişikliği sebebiyle hasat tarihlerinde öne kaymalar yaşandığını belirtti. 
 
Bayraktar, "İklim değişikliğinden kaynaklı hastalık ve zararlılarda yaşanacak değişiklik ve artışlar da verim üzerinde ciddi etkiye sahip oluyor. Ülkemiz bir an önce verimi artırmaya yönelik çözüm odaklı uygulamaları hayata geçirmelidir. Ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin sökülerek yerlerine yeni bahçeler oluşturulmalıdır. Çay ürününde uygulanan yenileme tazminatına benzer bir destekleme modeli fındık ürünü için geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır." ifadelerini kullandı. 

Kuraklık ve hava sıcaklıklarındaki ani değişimlerin, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındığı da olumsuz etkilediğini ve muhtelif yerlerde güneş yanığı görüldüğünü bildiren Bayraktar, kahverengi kokarca gibi istilacı türlerin yanı sıra mantar hastalıklarının neden olduğu zararların da fındıkta verimi etkilediğini kaydetti. Bayraktar, "Fındıkta dökülmeler var. İstilacı türler ve mantar hastalıklarıyla mücadelede belirli bir seviyeye gelinse de aşırı sıcaklarla birlikte bu yıl fındık rekoltesinde düşüş bekleniyor. Bu yıl bu kayıplarla birlikte fındık üretiminin 700 bin tonun altında gerçeklemesini bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı. 

TMO'YA ÇAĞRI

Üreticilerin artan maliyetler nedeniyle tatmin edici bir taban fiyat açıklanmasını beklediğini aktaran Bayraktar şunları kaydetti: 

"TMO fındık alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üreticilerimizin karını da göz önüne almalıdır. Ziraat Odalarımızın bölgede açıkladığı fiyat beklentilerini karşılamalıdır. TMO 2024 fındık alım fiyatını ve alım politikasını zaman kaybetmeden açıklamalıdır. Hasat öncesi fındık alım fiyatının açıklanması üreticilerimiz ve tüm paydaşlar için olduğu kadar ülkemiz için de önemlidir. Fiyat ne kadar erken açıklanırsa üreticisinden ihracatçısına, sanayicisinden manavına kadar tüm kesimler geleceğe yönelik ekonomik planlarını o kadar sağlıklı yapabilecektir. TMO alımlarda hızlı davranmalı, kota uygulamamalı, tüm ürünü alacağını beyan etmeli ve ürün bedellerini en geç bir hafta içerisinde üreticilerimizin hesabına aktarmalıdır. Fındık alan bazlı destek miktarının da günün şartlarına uygun olarak artırılmasını bekliyoruz."