"Enerji lobileri yerli kömürün önünü kapatıyor" "Enerji lobileri yerli kömürün önünü kapatıyor"

Açıklanan faiz artışından, daha önce çekilen ve ödemesi devam eden esnaf kredilerinin de etkilendiğini belirten Zaimoğlu, “Lütfen esnafı bu kadar mağdur etmeyin. Yeni dönemde faizi koyarsın çekeceği krediyi ödeyebileceğine inanan kredisini çeker ama geriye doğru düzenlemeyi derhal iptal edin. Siz iktidarsınız ve bu ülkenin insanları sizin insanlarınız bunlara bu kadar gaddarca bir muamele yapmayın. Bu düzenlemeden geri dönün diye uyarıyorum” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Merkez ilçe Başkanı Osman Zaimoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
ESNAF ZOR DURUMDA!
 “Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifinden kredi çeken esnaflarımızın getirildiği son durumu hayretle ve üzüntüyle izliyoruz. Yani akıl ve mantığın almadığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Aylardır basın toplantılarında bir şey ifade ediyorum. Emekliyi bitirdiniz diyorum. Emekli torununa bile harçlık veremez duruma geldi. İsmet Paşa Parkı'nda oturan soğukta üşüyen, yazın güneşte terleyen bir hale getirdiniz. Emekliyi evinden kaçar bir hale getirdiniz. Diyoruz, diyoruz, diyoruz. Sanki biz bunları demiyoruz. Şimdi bir de döndüler, esnafın üzerine! Değerli arkadaşlar yapmayın, etmeyin. Esnaf zaten zor durumda, Memur zor durumda, işçi zor durumda, emekli zor durumda! Bu saydığımız kesimlerin ekonomik olarak zor durumda olduğu yerde Zonguldak'ta olsun, Türkiye'de olsun esnaf iyi durumda olabilir mi?
GERİYE DOĞRU FAİZ ARTIRIMI KABUL EDİLEMEZ
Benim esnafım zamanında Esnaf Kefalet Kooperatifler Birliği'yle tarihlerine göre değişen yüze 7 buçuk ile 9 buçuk arasında faiz oranıyla bir anlaşma yapmış ve Halk Bankası üzerinden kredi kullanmış. Şimdi alırken kaç lira almış ve aylık ne kadar ödeyecek belli. Ona göre bir ödeme planı ortaya çıkmış. Esnaf da hesabını kitabını yaparak buna göre kredi kullanmış. Şimdi ne yapıyorsunuz? Sen iki sene önce, bir sene önce, altı ay önce kullanılan krediye geriye doğru faiz artışı yapıyorsun. Bu tam edilemez bir durum. Kabul edilebilir durum değil. Akla mantığa aykırı. Karınca yazısıyla yazılmış sözleşmeleri esnaf sıkıntılıyken imzalamış, almış olabilir. Ama bir de işin yani ahlaki kısmı var. 
ESNAFA KEPENK KAPAT MI DİYORLAR?
Örneğin bir esnaf 100 bin lira kredi kullanmış. Kooperatifte demiş ki sen bunu aylık 5 bin lira olarak ödeyeceksin. Esnaf da ölçmüş biçmiş ben bunu ödeyebilirim demiş ve krediyi almış. Krediye mecbur kalan kişi ne demektir? ‘Ben bunu mecburum almaya’ demektir. Şimdi günümüze gelindiğinde bu 5 bin liralık krediyi sen aylık 7 bin lira, 7 bin 500 lira şeklinde öde diye esnafın önüne dayatıyorlar. Yani esnafa diyorlar ‘kepengi kapat.’ Emekli kepengi kapattı. İşsizi zaten söylemiyorum şimdi esnafa da kepenk kapattırın.” 

Kaynak: Seçkin Kırarslan