Çataklı, eğitim sisteminin siyasi manipülasyonlar ve mevcut sorunlarla boğuştuğunu belirtti.

*EĞİTİMDEKİ SORUNLAR VE YENİ DÖNEMİN ZORLUKLARI*

Yeni eğitim yılı, eğitimdeki köklü sorunların yanı sıra ikili eğitim ve taşımalı eğitim gibi problemlerle karşı karşıya kalacak. Eğitim bütçesindeki daralma, eğitimdeki sorunların daha da derinleşeceğinin göstergesidir. 2016’da eğitim bütçesinin genel bütçeden aldığı pay yüzde 13,3 iken, 2025 yılı için bu oran yüzde 10,8’e çekilmiştir. Okullarda temizlik ve güvenlik personeli eksikliği, velilerden bağış talep edilmesi gibi sorunlar eğitim sisteminin içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne seriyor.

*EKONOMİK KRİZİN EĞİTİME ETKİLERİ*

İş birliği daha da güçlenecek İş birliği daha da güçlenecek

Ekonomik kriz, öğrenci ve velilerin üzerindeki yükü artırmış durumda. Beslenme, ulaşım ve kırtasiye masraflarının enflasyon nedeniyle artması, eğitim emekçisinin alım gücünü de düşürmüştür. TÜİK’in açıkladığı yüzde 51,9 enflasyon oranı, eğitim harcamalarında yüzde 120 artış yaşandığını gösteriyor. Öğretmenler bu dönemde düşük alım güçleri ve meslek kanununun getirdiği yeni ayrımlar nedeniyle daha da zorlu bir süreçle karşılaşacak.

*EĞİTİMDE GERİCİLİK VE BİLİMSEL GERİLEME*

Eğitimdeki gericiliğin dozunun artması, müfredatın bilimsellikten uzaklaşması ve tarikat yurtlarına yönlenme gibi endişeler de mevcut. Eğitimde yeni müfredat ve "beceri örgüsü" temelli ders kitaplarının uygulanacak olması, öğretmenlerin ve eğitimcilerin endişelerini artırıyor. Ayrıca, sınav odaklı eğitim sistemi ve gerici odakların eğitimdeki etkileri, eğitimdeki bilimsel yaklaşımın daha da zayıflamasına yol açabilir.

*DEPREM BÖLGELERİNDEKİ DURUM*

Deprem bölgelerinde eğitim koşulları, hala çadır ve konteynerlerde sürdürülüyor. Kahramanmaraş gibi bölgelerde eğitim, ciddi zorluklar içinde devam etmekte. Sendikamızın geçen yıl sunduğu rapor, bu bölgelerdeki eğitim sorunlarının hala çözülmediğini ortaya koyuyor.

*AÇIKÖĞRETİM VE MESLEKİ EĞİTİMDEKİ PROBLEMLER*

Açıköğretim ve mesleki eğitimdeki sorunlar, eğitimin kalitesini tehdit ediyor. Açıköğretim öğrencileri, eğitimden ve okul hayatından koparken, mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliği ve ucuz iş gücü uygulamaları yaygınlaşıyor. Bu durum, eğitim sisteminin temel hedefleriyle çelişiyor.

*EĞİTİM-İŞ'İN MÜCADELE AÇIKLAMASI*

Eğitim İş, eğitimdeki gericiliğe, piyasalaştırmaya ve eğitim emekçilerinin haklarına yönelik saldırılara karşı mücadele edeceğini duyurdu. Laik, bilimsel ve kamusal bir eğitim sistemi için çalışmalarına devam edeceğini belirten Eğitim İş, eğitim sürecine Cumhuriyet ve vatan sevgisi temalı derslerle başlayacaklarını açıkladı.

Yeni dönemdeki zorluklara rağmen umutlu olduklarını vurgulayan Eğitim İş, aydınlanma mücadelesine devam edeceklerini ve eğitimde yaşanan sorunları kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.

Kaynak: Ercan Demir