Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu üzere kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılabilmesine yönelik çalışmalar tamamlandı ve uygulama bugün itibarıyla vatandaşların hizmetine sunuldu. Böylelikle, kira işlemlerinde dijitalleşme sürecinin ilk aşaması hayata geçirilmiş oldu.

15 Yaşındaki çocuğa taciz iddiası... Savcılık tutuklanmasını talep etti! 15 Yaşındaki çocuğa taciz iddiası... Savcılık tutuklanmasını talep etti!

UYGULAMANIN İLK AŞAMASI BAŞLADI

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapılmasına olanak tanıyan bu yeni hizmetin ilk aşaması bugün itibarıyla devreye alındı. Söz konusu hizmet, başlangıçta yalnızca 18 yaş üzerindeki e-Devlet kullanıcılarının erişimine açık durumda. Böylelikle hem ev sahipleri hem de kiracılar, kira işlemlerini daha hızlı, güvenli ve kayıtlı bir şekilde gerçekleştirebilecek.

Yeni sistemin ilk aşamasında sürecin işleyişi oldukça pratik bir yapıya sahip. Kira vermek isteyen taşınmaz sahipleri, e-Devlet Kapısı üzerindeki "Kira Sözleşmesi İşlemleri" bölümüne giriş yaparak kira sözleşmesini oluşturabiliyor. Bu sözleşme kiracının onayına sunuluyor ve kiracı da yine e-Devlet üzerinden sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyor. Böylelikle taraflar arasında fiziksel olarak buluşmaya gerek kalmadan kira anlaşması resmi olarak yürürlüğe girmiş oluyor.

Uygulamanın dikkat çeken özelliklerinden biri de hissedarlı taşınmazları kapsaması. e-Devlet üzerinden sunulan kira sözleşmesi hizmeti, en fazla 10 hissedarı olan taşınmazlarda da kullanılabiliyor. Bu sayede, ortak mülkiyete sahip taşınmazlarda da kolayca kiralama yapılabilmesi sağlanıyor.

UGULAMA GELECEKTE GENİŞLEYECEK!

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılabilmesi, hem ev sahipleri hem de kiracılar açısından büyük bir kolaylık sağlıyor. Ayrıca bu dijitalleşme, kayıt dışı kira işlemlerinin azaltılması ve denetimlerin kolaylaştırılması adına da önem taşıyor. Hizmetin önümüzdeki dönemde kurumsal kullanıcıları da kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Editör: Ergin Özkul