Genel

DEPREM DUASI VE GERÇEK BELEDİYECİLİK

DEPREM DUASI VE GERÇEK BELEDİYECİLİK

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 11 ili kapsayan depremin 1.yıldönümü nedeniyle anma toplantıları ile mesajlar yayınlanmaya başlandı.

Uzmanların ‘insanları deprem değil, imara aykırı yapılar öldürdü’ nidalarına rağmen, alınmayan önlemler moral bozuyor.

Tam 365 gün önce. Kimine göre çabuk geçti, kimine göre geçmek bilmedi. Umutlar, hevesler yerle yeksan oldu. Canlar gitti.

Kimine göre ‘kader’ kimine göre ‘kaçak yapı.’ Kimine göre ‘siyasi rant’, kimine göre ‘hukuk çıkmazı’

Durumun vahametini, anma gününün seçim sürecine denk gelmesiyle daha iyi anlıyoruz. Depremin siyasete alet edildiğini, seçmene, depremle ilgili vaat ve tahriklerin yöneltildiğini görüyoruz.

Ben Zonguldak açısından bakacağım gelişmelere.

Zonguldak, etkili deprem kuşağında olmamasına rağmen, deprem riskli bölgelerden biri. Deprem riskli birçok bina için yıkılma ve güçlendirilme kararı var. Ancak, ‘deprem’ konusunda yapılan edebiyatların onda biri kadar ‘önlem’ konulu nutuk ve icraat yok.

Bu gün, siyasi iktidarın Zonguldak Belediye Başkanı’nın ‘gerçek belediyecilik’ vaatli reklam afişleri dolduruyor çevreyi.

Gerçek belediyecilik, her şeyden önce insanların yaşam kalitesini yükseltmek için vaat edilen projeleri hayata geçirmek ve liyakat, ehliyet maharetin vatandaş lehine kullanılmasıdır.

Ancak, Zonguldak Belediyesi’ne Deprem/ imara aykırı yapılaşma/liyakat ve icraat açısından bakıldığında ‘hayret-i mucibemizi gark eden’ gelişmelere tanık oluyoruz.

Mart 2023. Zonguldak Belediye Meclisi ilk toplantısı. CHP’li meclis üyesi Ozan Demirtaş, Zonguldak’ta deprem ile ilgili alınması gereken önlemleri sıralıyor.

-“Yapı stokumuz depreme dayanıklı hale getirilmeli. Kaçak yapılaşma önlenmeli. Kentsel dönüşüm rant odaklı, parsel bazlı değil, ada veya bölgesel bazda yapılmalı. İmar affı kayıtsız şartsız ülke gündeminden çıkartılmalı.

Zemin etütleri denetimli bir şekilde yapılmalı. Müteahhit ve taşeronların yeterliliği denetlenmeli. Deprem Master Planları ve Deprem toplanma alanları belirlenmeli.

Tarım arazileri, dere yataklarına imar izni verilmemeli, kaçak yapılar yıkılmalı. Beton dökümlerde mühendisler kontrol edilmeli.” Şeklinde sürdü eleştirileri.

Düşünebiliyor musunuz, şantiyeye beton dökülüyor, şantiyede su yok. Dökülen betonun bakımı olmazsa beton kalitesi düşmez mi?

Düşünebiliyor musunuz, 5 senedir İncivez de ‘dibi derya’ binaların depo katlarını yazıyorum. Seçilmiş ve atanmışlardan ‘TIK’ yok. Su dolu depo katları bina beton ve demirlerini çürütmez mi? Binanın yıkılması için deprem olması bile şart değil, sorumlusu kim bunun?

Belediye Başkanı Selim Alan, Mart 2023 belediye Meclis toplantısında, ‘imar komisyonunun gerekli çalışmayı yaptığını’ söylemişti.

‘Gerçek belediyecilik’ sloganı kullanan AK Partili Belediye Başkan Adayına soruyorum ‘imar komisyonu hangi çalışmaları yaptı?

Yarın Zonguldak’ı etkileyecek deprem olmayacağının garantisi var mı?

Yıldönümlerinde depremzedeleri ziyaret etmek, depremde hayatlarını kaybedenleri dua ve saygıyla anmak, zarar görenlerin yaralarını sarmak elbette güzel.

Ancak, hiç biri olası deprem olaylarının önüne geçmek için çözüm arayışı değil.

Devam edeceğiz.