İnsan yaşantısı her geçen gün uzuyor. Bir insanın yaşantısını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi oldukça önemli. Sağlıklı ve uzun bir hayat için ne yapmak gerekiyor? Dr. Nirusa Kumaran, sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırlarını anlattı.
İşte sağlıklı ve uzun bir yaşamın altın kuralları;
Az et ve fazla bitki tüketmek, kardiyovasküler hastalın oluşma riskinin en aza indirerek. Bağırsağa kadar vücudun bir çok organını bu yöntemle korumak mümkün. Dr. Kumaran, bitkilerin antioksidan ve antiinflamatuar özellikler içeren bir dizi polifenol içerdiğini dile getiriyor. Bitkilerde doğal olarak oluşan polifenollerin, atardamarlarda yağ birikmesine engel oluyor. Böylece kan pıhtılarına karşı vücudumuza koruma sağladığı biliniyor.
Tempolu bir yürüyüş, futbol veya yüzme. Her ne olursa olsun hareket etmenin sağlık açısından olmazsa olmaz olduğu biliniyor. Kilonun kontrol altına alınması, metabolizmanın daha hızlı çalışması, vücutta bulunan kas kütlesinin artırılmasına ve formda kalmanın uzun ve sağlıklı bir yaşama büyük katkısı olduğunu dile getiren Dr. Nirusa Kumaran; Aşırı kilo, kalp hastalığı bunun yanı sıra, diyabet ve bazı kanserler gibi hastalıkların riskini artırıyor.
Uyku sağlıklı yaşam için oldukça önemli, yeteri kadar uyumak ve stresi doğru yönetmek, daha uzun yaşama katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar, uykusunu alan kişilerin, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve depresyona yakalanma riskinin az olduğunu gösteriyor.
Dr. Kumaran, Sigaranın vücutta yarattığı zararlara da dikkat çekiyor. Kumaran; “Biri sigarayı ne kadar erken bırakırsa, sağlığındaki iyileşmenin meyvelerini o kadar çabuk toplamaya başlayabilir.” Diyor.
Dr. Kumaran’a göre, daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmek için, sadece hareket ve beslenmek yetmiyor. Sosyalleşmekte en az doğru beslenme ve hareket kadar önemli. Dr. Kumaran, fiziksel ve zihinsel sağlığa dikkat çekerek, sosyalleşmenin zihin ve ruh sağlığı için hayati önemi olduğunu dile getiriyor.