CUMHURBAŞKANI’NIN ZONGULDAK MİTİNGİ VE MİTİNG MATEMATİĞİ!..
Geçtiğimiz cuma günü AK Parti İl Başkanı Çağlayan’a, ‘emeklilerin Cumhurbaşkanından beklentilerini’ içeren dosyayı verirken yaptığım konuşmada, “devlet adamlarının şehirlere yaptığı geziler, turizm potansiyelini artırma yanında, yöre ve ülke sorunlarının tespit, teyit ve çözümü açısından önem arz eder. Sayın Cumhurbaşkanı’nın gelişinde yörenin sorunları bir daha gözden geçirilerek, ileriye dönük proje ve yatırımların önü açılacağına inanıyorum” demiştim.
Miting sonrası, miting alanında göz teması ve teknik varyasyonlar hesabıyla yaptığımız katılım sayısı ile gazeteciler, yandaş politikacılar ve vatandaş değerlendirmelerine geçmeden, ilk tespitlerimi aktarayım.
Başta da belirttiğim gibi, AK Partili Cumhurbaşkanı’nın Zonguldak seçim gezisi her şeyden önce ‘turizm potansiyeli’ açısından çok olumlu geçti.
Sadece Zonguldak il merkezi, ilçeler ve beldelerden değil, çevre illerden gelen ve taşınan partililerle görsel bir şölen sağlanmaya çalışıldığı gerçek.
Merkez çarşısı ve Endüstri mirası Fevkani Köprüsü’nün yıkılmasıyla oluşup, miting alanına evirilen saha, gerçekten şehre yakıştı. Hemen bitişiğindeki 12 katlı ucube bina yıkılsa daha güzel olacak.
Yeni miting alanı, çıplak olarak ve metrekareye düşen insan açısından değerlendirildiğinde, 25 bin civarında katılımcıyı ağırlayacak kapasitede.
Ancak, Cumhurbaşkanı platformu, yanındaki dev ekranlar, basın platformu, büyük bez afişlerin asılması için getiriler birçok iş makinesi ile meydan içine sokulmuş birçok ‘hazır kıta’ minibüs/otobüsler, alanın yarısını işgal etmişti.
Ve Zonguldak, tarihinde görmediği kadar güvenlik personeli ile miting alanı ve şehir merkezini adım başı çevreleyen demir bariyeri bir arada gördü.
Cumhurbaşkanı’nın elini kaldırıp tanıttığı 25 belediye başkanı da bölgelerinden beklenen taşımayı yapamayınca, eski mitinglere göre iyi, ancak; yandaşların dediği tarihi mitinge göre zayıf bir görüntü ortaya çıktı.
Sağlıkçılar, petrolcüler, görevliler vs. Derken, miting alanındaki sayı en fazla 8 -10 bin civarında olabilir.
15-20-30 bin gibi tahminler, daha ziyade ‘marazi, hamasi, farazi’ tahminlerdir ki; daha çok karşı tarafı ‘tahrik, tezyif ve teşvik’ etmek için yapıldıkları kuvvetle muhtemeldir.
Katılımcılara, 31 Mart seçimleri açısından bakıldığında, ‘taşıma suyla değirmen döner mi?’ derseniz, bu ‘doğmamış çocuğa don biçmek olur’ ki, yanlıştır.
Teknik ve taktik açıdan miting alanının görüntüsü böyle.
Gelelim, İl Başkanı’na verdiğimiz ‘emeklilerin beklentisi’ konulu dosyaya!
Dosyanın akıbetini bilmiyoruz. Zonguldak’ta 170 bin emekli pür dikkat bekliyordu. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı, asgari ücret ve açlık sınırı altında maaş alan emeklilerle ilgili tek laf etmedi.
Emeklinin bu kış yediği ikinci ayaz bu. Emekli bu kışı geçirir de yediği bu ayazları sandıkta unutur mu bilmem!
Önemlisi, Zonguldak’ın sorunları… Sayın Cumhurbaşkanı, ‘iktidar partisi belediye başkanı kazandığında, Cumhurbaşkanı olarak elinden gelen desteği vereceğini’ açıkladı. AK Parti adayı kazanmazsa…
Zonguldak’ta bugün AK Partili Başkan var. Yine ödediği vergi kadar yatırım alamıyor, yiğitlerin değil sorunların harman olduğu il olmaya devam ediyor yine nüfusunun yarıdan fazlası icra dosyalarıyla uğraşıyor ve şehir dışına göç var .Demek ki Zonguldak için değişen bir şey olmayacak!..