İsmet Akyol, konu ile ilgili şunları söyledi: “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri bünyesinde yeterli uzman istihdam edilmemesi nedeniyle okullarda görev yapan Rehber öğretmenlerin boşanmış çiftlerin çocuklarının tesliminde görevlendirilmesi resen değil, gönüllülük esasına göre yapılmalıdır. Adalet Bakanlığı tarafından “Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına İlişkin İlam ve Tedbir Kararlarının Yerine Getirilmesine Dair Yönetmelik” hazırlanmış ve 04.08.2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin,  “İlam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesi” başlıklı 13. Maddesinde İlam ve tedbir kararları Adli Destek Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerince görevlendirilen uzmanlar tarafından yerine getirileceği, uzman sayısının yeterli olmadığı yerlerde ise ilam ve tedbir kararları öğretmen marifetiyle yerine getirileceği,  müdür ve müdür yardımcısının psikolog, pedagog veya sosyal çalışmacı olması durumunda ilam ve tedbir kararları bu kişiler tarafından da yerine getirilebileceği düzenlemesine yer verilmiştir.

ÇOCUK TESLİMİ, OKULLARDA GÖREV YAPAN REHBER ÖĞRETMENLERİN GÖREV TANIMINDA YOK

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri bünyesinde yeterli sayıda uzman bulunmaması nedeni ile birçok il ve ilçede olduğu gibi Çaycuma’da da çocuk tesliminde Rehber öğretmenlerin resen görevlendirilmesi yoluna gidilmiştir. Öğretmenlerin görev ve sorumlulukları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nde de “Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara nöbet görevi verilemez." hükmü bulunmaktadır. Boşanmış çiftlerin çocuklarının teslimi, okullarda görev yapan Rehber öğretmenlerin görev tanımı içerisinde değildir.

"Sorumlular cezalandırılmalı, tekrarlanması önlenmeli" "Sorumlular cezalandırılmalı, tekrarlanması önlenmeli"

ÇOCUK TESLİMİ SIRASINDA YAŞANAN GERGİNLİKLER REHBER ÖĞRETMENLERİ TEDİRGİN ETMEKTEDİR

Okul ve Milli Eğitime bağlı kurumlarda iş yükü oldukça fazla olan Rehber öğretmenlerimiz için söz konusu bu görevlendirme angaryaya dönüşmüş durumdadır. Diğer taraftan boşanmış çiftlerin çocuklarının teslimi sırasında zaman zaman yaşanan gerginlikler Rehber öğretmenlerimizi tedirgin etmektedir. 

Suça sürüklenen çocukların ifadeleri, mağdur çocuk ve tanıkların dinlenmesi, Mahkeme tedbir kararlarının uygulanması ve çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesinde Adalet Bakanlığı Adli Destek Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinin işbirliği içerisinde olması,  anılan görevlerin sosyal hizmet uzmanlarınca yerine getirilmesi çocuğun üstün yararı gereği zorunludur.  Bu birimlerin güçlendirilerek yeterli sayıda uzman istihdamı yapılması gerekmektedir.

Rehber öğretmenlerin hizmetine ihtiyaç duyulması halinde ise yapılacak görevlendirmeler resen değil, görev almak isteyen öğretmenlerce yerine getirilmesi ve görev almak istemeyen öğretmenlerin mazeretlerinin gözetilmesi gerekmektedir. Aksi halde öğretmenler görevi kapsamında olmayan alanlarda angarya yasağı kapsamında görev yapmış olacaklardır.

Eğitim sisteminin önemli bir bileşenini oluşturan Rehber öğretmenlerin yaşadığı bu sorunun çözülmesi için yetkili makamlarca gerekli duyarlılık gösterilmeli ve görev almak istemeyen Rehber öğretmenlerimizin talebi dikkate alınmalıdır. “

Kaynak: Haber Merkezi