Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde yaşayan çevreci Çetin Yılmaz, geçen 19 Kasım’da şiddetli fırtına ve sağanak yağmurda karaya oturarak kıyıda ikiye bölünen Pallada adlı Kamerun bayraklı geminin söküm işlerinin yapılacağını öğrendiklerini, sahilde sökümün yapılması durumunda aspest zerreciklerinin yayılması durumunda çevre ve halk sağlığına zarar verebileceğini ileri sürdü.
HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERECEĞİNDEN ENDİŞELİYİZ
Çetin Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Endişeliyiz, ciddi bir çevre ve halk sağlığı sorunu yaşayabiliriz. Pallada gemisi sökülüyor. Yetkililer Ereğli halkına temiz ve gerçek bilgiler ile bilgilendirmelidir. 19 Kasım 2023 tarihinde fırtına sonucu Ereğli açıklarında batan, Kafkametler gemisi ve Ereğli sahilde parçalanarak karaya oturan, Kamerun bayraklı Pallada gemileri, ekosisteme ve Kdz. Ereğli’de halk sağlığına zarar vereceğinden endişeliyiz. Pallada gemisi için karaya oturduğu yer olan Ereğli şehir merkezi-sahilde sökülmesin karar kılındığını öğrendik. Söküm işleri ihalesini Kdz. Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı’na ait firmanın üstlendiği bilgisi var. Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı gerekli izinleri vermiş.
ASPESTİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHLİKESİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ
Geminin Ereğli sahilinde sökülmesi muhtemel aspest zerreciklerinin yayılması şehir merkezinde olması açısından ciddi riskler oluşturabilir. Aspestin insan sağlığı açısından tehlikesini hepimiz biliyoruz. Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı gemi sökümü için izinleri verdiği, söküm işlemlerini Kdz. Ereğli, Deniz Ticaret Odası Başkanı’nın firmasının üstlendiği bilgisi var. Geçtiğimiz yıl iki gemi tamir ve bakım adı altında sökülerek yok edilmişti. Aspestli olan gemiler ile ilgili, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve yerel yetkililer susmuştu. Gemi sökümü sırasında alınan numuneler TÜBİTAK‘a gönderilmişti. Aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen halen bir açıklama yapılmadı.
GEMİ SÖKÜM RUHSATI OLAN BİR TESİSE ÇEKİLEREK SÖKÜLMESİ EN DOĞRU YÖNTEM
Zonguldak Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün cüruf ve diğer tehlikeli atıkların su havzasına dökülmeye devam ettiği bugünlerdeki umursamaz tavrının gemi söküm çalışmaların da yaşanmaması tek arzumuz.
Gemi mühendisleri odasından aldığımız bilgi notu: Bu gemiler içinde asbest olması muhtemeldir. Gemideki yakıt ve çok miktarda bulunan hidrolik ve yağların tamamen boşaltılması mümkün olmadığı yönündedir.
Söküm işleminin gemi parçalanarak. Gemi söküm ruhsatı olan bir tesise çekilerek sökülmesinin en doğru yöntem olduğu bilgisini aldık” dedi.