İsmet Akyol’un OHAL Komisyonu kararıyla göreve iade edilmesinin ardından Eğitim Sen tarafından açılan manevi tazminat davasında Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, İsmet Akyol’a Milli Eğitim Bakanlığının yasal faiziyle birlikte 50 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

Göreve iade edildikten sonra manevi tazminat istemiyle Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapan İsmet Akyol’un talebine yanıt verilmemesi üzerine Eğitim Sen Genel Merkezi Hukuk Bürosu tarafından Zonguldak İdare Mahkemesine dava açıldı. Zonguldak İdare Mahkemesi yetki yönünden kararı özel yetkili Ankara İdare Mahkemelerinin verebileceğini belirterek dava dosyasını Ankara'ya gönderdi. Dava dosyasına bakan Ankara 25. İdare Mahkemesi Akyol’un manevi tazminat talebini reddetti. Ret kararının ardından Eğitim Sen Hukuk Bürosu tarafından istinaf başvurusunda bulunuldu. İstinaf başvurusunu kabul eden Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi dava tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte Akyol’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme, yargılama giderlerinin bir kısmının da Akyol’a ödenmesini hükmetti.

‘Kutlama Değil Anlaşılmak İstiyorum’ yarışması sonuçlandı ‘Kutlama Değil Anlaşılmak İstiyorum’ yarışması sonuçlandı

“KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILMASINDAN TEKRAR İADE EDİLMESİNE KADAR GEÇEN SÜRE ZARFINDA TÖHMET ALTINDA YAŞADIĞI AÇIKTIR”

Kesinleşen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesinin kararında İsmet Akyol’un ihraç edildiği süreçte töhmet altında bırakıldığına vurgu yapılarak, “Hakkında tesis edilen kamu görevinden çıkarma işleminin, davacının terör örgütüyle en azından bir irtibat ve iltisakının olabileceği kabulüne dayandığı, bu işlemin davacının ismine açıkça yer verilmek suretiyle Resmî Gazete'de yayımlanarak bütün ülkeye duyurulduğu, davacının, bu şekilde kamu görevinden çıkarılmasından tekrar iade edilmesine kadar geçen süre zarfında bu töhmet altında yaşadığı açıktır. Bu durum karşısında; davacının anılan süreçte, gerek ailesi ve gerekse iş ve sosyal çevresi içerisinde bir kısım manevi elem ve acılar çektiğinin ve bu nedenle kendisine bir miktar manevi tazminat ödenmesi gerektiğinin kabulü gerekir. Davacıya ödenecek manevi tazminatın miktarına gelince; manevi tazminat, malvarlığında meydana gelen bir eksilmeyi karşılamaya yönelik bir tazmin aracı olmayıp, manevi tatmin aracıdır. İşlem nedeniyle duyulan elem ve ızdırabı kısmen de olsa hafifletmeyi amaçlar. Başka türlü giderim yollarının bulunmayışı veya yetersiz kalışı, manevi tazminatın parasal olarak belirlenmesini zorunlu hale getirmektedir. Manevi tazminat miktarı belirlenirken, ilgililerin sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak olay nedeniyle duyduğu elem ve ızdırabın kısmen de olsa giderilmesini sağlayacak, idarenin işlem ya da eyleminin hukuka aykırılığını ortaya koymak suretiyle hukuka aykırılığı özendirmeyecek bir miktarın belirlenmesi gerekmekle birlikte manevi tazminatın zenginleşme aracı haline gelmesine de yol açmamak gerekmektedir. Bu çerçevede yapılan değerlendirme sonucunda, davacının manevi tazminat talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamış olup, tazminat talebinin takdiren 50.000-TL'lik kısmının kabulünün uygun olacağı sonucuna varılmıştır.” denildi.

KAZANDIĞI TAZMİNATLA ÖĞRENCİLERİNE KİTAP ALACAK

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol kazandığı tazminatla öğrencilerine kitap alacağını belirterek, “Hukuksuz bir şekilde gerçekleşen ihracın ardından yaklaşık 6 yıl gibi uzun bir süre açısından takdir edilen miktar son derece düşüktür ancak mahkemenin ihraç nedeniyle töhmet altında bırakılmaya vurgu yaparak elem ve acı çekildiği tespitine karar vermesi oldukça önemlidir. Hukuksuz ihraçlar nedeniyle tazminat ödenmesi yönünde çok sayıda karar çıktı. Yurttaşların vergileriyle ödenen bu tazminatları hukuksuz ihraçlarda imzası olanların ödemesi ve hukuk önünde hesap vermesi gerekir. Eğitim Sen olarak, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm arkadaşlarımız göreve dönene ve haklarını alıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir.” dedi.

Eğitim Sen Zonguldak Şubat Sekreteri iken 7 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan 686 sayılı KHK ile ihraç edilen İsmet Akyol, ihraçtan tam 5 yıl 8 ay 6 gün sonra göreve iade edilmişti. Çaycuma emek ve demokrasi güçlerinin bilinen simalarından ve şu anda Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi olan Akyol'un tayini görev yeri olan Çaycuma’ya değil Devrek'e yapılmış, Akyol il içi atamayla Çaycuma’ya gelmişti.

Kaynak: Haber Merkezi