Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen üniversitelerinden Georgia University of Technology’de ve Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nda (U. S. Geological Survey) uzun yıllar çalışmış ve Berkeley Üniversitesinden mezun olan Dr. Paul A. Work “Hydrodynamic Mixing of Mine Runoff in a Hydropower Reservoir” başlıklı bir sempozyum verdi. Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Prof. Dr. Servet Karasu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Florida Üniversitesi, Clemson Üniversitesi ve Georgia Tech gibi önemli üniversitelerde çalışan, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), Kaliforniya Su Bilimleri Merkezi Hidrodinamik ve Sediment Taşınımı Birimi Sorumlusu Dr. Paul A. Work bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu araştırmalardan hareketle seminer kapsamında “Kaliforniya Keswick Rezervuarı’nın Su Akımı ve Karışım Dinamiklerinin İncelenmesi” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Work, Kaliforniya Eyaleti’nde yer alan Keswick Rezervuarı Maden Bölgesi’nin yağışlarla taşınan kimyasallar nedeniyle kirlenme tehlikesi altında olduğunu belirtti. Maden bölgesinde sonradan inşa edilen baraj ile maden bölgesinden taşınan zararlı kimyasalların biriktirilmesi, kontrol altına alınması ve kirlenmenin çevreyi tehdit edecek düzeye ulaşmamasının sağlandığını belirten Dr. Work ayrıca rezervuardaki kirlilik yayılımının belirlenmesi ve kirlilik değerlerinin doğru olarak izlenebilmesi için sahada ekibiyle beraber çalışmalar yürütüyor.
Dr. Paul A. Work, kendisi tarafından geliştirilen akım izleme aygıtları ile rezervuar içindeki su akımlarının özellikleri ve karışım dinamikleri ortaya çıkarıldığı gibi oluşabilecek daha riskli durumların belirlenebilmesi için kullanılabilecek akım simülasyon programı ile de çeşitli çözümlemeler yapıyor. Sunumunda akım simülasyonu için kullandığı Delft3D-FM programı ile elde ettiği sonuçların saha verileri ile de çok uyumlu olduğunu ifade eden Dr. Work, bu çalışması ile Keswick Rezeruvarı kirlilik kontrolünün sağlanabilmesi ve madenden gelen atıkların çevreye zarar vermemesi için dikkat edilmesi gereken koşulları ortaya koymaya çalıştığını belirtti. Aynı zamanda benzer çalışmaların Türkiye’de de gerçekleştirilebilmesinin mümkün olabileceğini belirten Dr. Work, bununla ilgili geliştirilebilecek bir iş birliğinden de büyük mutluluk duyacağını belirterek sempozyumun düzenlenmesinde katkı sunan, başta ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere tüm yönetici ve akademisyenler ile katılımcı öğrencilere teşekkürlerini sundu.