Merkez Ulu Camii'nde Cuma Namazı öncesinde vaaz veren İl Müftü Yardımcısı Tahir Erçin, "Allah hoşuna giden iki davranış vardır. Birincisi Tanısanız da tanımasanız da selam verin. İkincisi de tanısanız da, tanımasanız da gücünüz varsa ikram edin. Müslüman ikram eden insandır. Bak bunlar Müslüman şahsiyetinin özelliklerindendir. Allah verdiği nimetlere şükredip de bu tarz başkalarına da ikram etmek suretiyle nimetin şükrünü getiren kullarından eylesin" ifadesini kullandı.
Müftü Yardımcısı Tahir Erçin vaazında cemaate şu şekilde hitap etti
MÜSLÜMAN ALLAH'IN VERDİĞİ NİMETLERDEN KENDİSİNE TEŞEKKÜR ETTİĞİ GİBİ BAŞKALARINA DA İKRAM ETMEK SURETİYLE RIZKINI BOLLAŞTIRAN İNSANDIR..
Müslüman Allah'ın verdiği nimetlerden kendisine teşekkür ettiği gibi başkalarına da ikram etmek suretiyle rızkını bollaştıran insandır.
"Peygamber efendimize bir sahabe diyor ki günlerdir açım yiyecek bir şey yok. Beni duyurum. Allah Resulü eşlerine diyor ki evde bir şey var mı? Yiyecek bu adamı doyuralım. Onlar diyorlar ki mutfakta hiçbir şey yok. Ondan sonrası peygamber bu aç adamı doyuracak yokmu diyor. Sahabeden birisi diyor ki ya Resulallah onu bana ver ben doyurayım. Alıyor götürüyor eve. Hanımına diyor ki bunu doyuracağız. Başka ne var? Hanım gidiyor mutfağa bakıyor diyor ki mutfakta olan şey ancak bizim çocuklara yetiyor. Yok. Çocuklar da öyle olmaz. Adam diyor ki ben peygambere dedim söz verdim Ben mahcup olmak istemem Sen Çocuklar erkenden uyusunlar. Bu adamı biz doyuralım, yedirelim. Ki böyle yapıyorlar. Sabah peygamber efendimiz o kişi hakkında nazir olan ayeti okuyor kendi ihtiyacı olduğu halde başkalarının ihtiyacını gideren o kimseler var ki Allah onları cennetinde ikram edecektir onlara. Şimdi günümüze dönersek Bir şey söylerse bana tuhaf geliyor. Bolluğumuz var, bereketimiz var hamdolsun. Kendimiz doyduğumuz gibi doyuracak nimetiniz gücünüz, kuvvetiniz, kudretiniz var. Ama her ne sebeple anlamıyorum ama kendi içimizde kapandık ve Biraz cimrileştik. Hani o dönemin örneklerine bakıyorsunuz, bu dönemin örneklerine bakıyoruz. Mesela Peygamber Efendimiz bu güzel bir sözü var. Diyor ki Allah'ın hoşuna giden iki davranıştır onlar. Nedir onlar ya Resulullah? Kim olursa olsun tanıdık tanımadık. Eksik etmeyin. Tanışsanız da tanımasanız da selam verin. İkincisi de tanısanız da, tanımasanız da gücünüz varsa ikram edin ikram edin. Müslüman ikram eden insandır. Bak bunlar Müslüman şahsiyetinin özelliklerindendir. Allah verdiği nimetlere şükredip de bu tarz başkalarına da ikram etmek suretiyle nimetin şükrünü getiren kullarından eylesin. Çünkü bunların vallahi açık söyleyeyim ne zaman ki birine bir şey ikram ettin. Allah insanın kalbine, gönlüne böyle güzellik, ferahlık veriyor. Ve onun yerine mutlaka Allah yeryüzünü koyuyor. Daha güzelini de koyuyor. Müslüman Allah'ın verdiği nimetlerden kendisine teşekkür ettiği gibi başkalarına da ikram etmek suretiyle rızkını bollaştıran insandır.
ALLAH SADECE KENDİNİ DÜŞÜNEN CİMRİ İNSANLARI SEVMEZ..
Allah kimi sevmez? Sadece kendini düşünen, cimri insanları s vmez. Niye? Peygambetimiz dua ediyor. Allah'ım diyor, tembellikten, korkaklıktan, cinlilikten tembellikten, acizlikten, korkaklıktan, kibrilikten bizi koru. O zaman ne diyoruz? Müslümanca bir şahsiyete cimrilik yakışmaz. Müslüman eli neye yattıysa, neye gücü yetiyorsa oradan ikram edebilen güzel insandır.
MÜSLÜMANIN GÖZLERİ FILDIR FILDIR OLMAZ. BAŞKASININ NAMUSUNA FARKLI GÖZLE BAKMAZ ..
Müslüman bakışlarını kısar. Bakışları kısmak ne demek? Yani gözlerini fıldır fıldır dolaştırmazmış. Açık söyleyeyim gözlerini sağa sola çevirip de böyle başkalarını dikizleyip durmaz. Bu Müslüman bir kişinin şahsiyetinim güzelliklerindendir. Başkasının namusuna farklı gözle bakmazlar. Iffetlerini korurlar. Erkek olsun, kadın olsun böyledir.
KADIN ERKEK FARK ETMEZ MÜSLÜMAN GİYİM KUŞAMINA DİKKAT ETMELİ
İffeti korumanın yollarından bir tanesi de nedir erkek olsun giyime kuşamına riayet eder. . Allah Kuran'dan duyurduğu üzere Peygamber Efendimiz bunu nasıl gösterdiyse o kurallara riayet ederler.
İNTİHAR ETMEK HARAMDIR CAN BİZE ALLAH'IN BİR EMANETİDİR. CAN BENİMDİR DİYEMEZSİNİZ..
Müslüman'ın bir diğer özelliği Emanetlerine ve verdiği sözlere riayet eder. Emanet Allah kendi canımızı da bize emanet etti. Bir insanın kendine canına kıyması bile haramdır biliyorsunuz. Can benim değil mi diyemez? Can Allah'ın emanetidir. Sen taşıyıcısın. Şu dünyada sana ayrılan zamandan bu emanetlere sahip çıkmakla mükellefiz. Hani biz ne diye tarif ediyoruz? Doğum ile ölüm arasında geçen süredir. Bu hepimizin bu hepimize farklı tanımlanmıştır. Bu tanımlanan süre zarfında Canımızla, malımızla imtihan olunuyoruz. Bize tebliğ edilen emanetlerle sınav olunuyoruz. Allah eşinizi bize emanet etti. Ana babanızı bize emanet etti. Çocuklarınızı size emanet etti. Sizi de size emanet etti Öyle değil mi? Sizi size emanet etti Allah. Bu emanetlere sahip çıkmak gerekir. Bu nasıl olacak? Bedenine haram ulaştırmayacak."