Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz doğrultusunda, büyük şirketlere yönelik denetimlerimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Dürüst mükellefin yanında olurken, yüksek kazanç elde eden ama az vergi ödeyen mükelleflerin takibini de sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Denetimlerin ilk aşamada yaklaşık 500 vergi müfettişi ile İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirlerde yoğunlaşacağını belirten Şimşek, ilerleyen dönemde tüm ülkeye yayılacağını açıkladı. Bakan, makine öğrenmesi teknikleri kullanılarak yürütülen risk analizleri sonucunda, izaha davet edilecek şirketlerin 23 milyar liralık vergi matrah farkı beyan ettiğini vurguladı.

Sıkı durun... Bu haber kol saati meraklılarına! Sıkı durun... Bu haber kol saati meraklılarına!

Şirketlere yöneltilecek sorular arasında, enflasyon düzeltmesi, kayıt dışı hasılat elde edilmesi ve sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi konular yer alacak. İzah verme süreçlerinin yeterli görülmemesi durumunda mükellefler vergi incelemesine sevk edilecek.

Şimşek, "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini sağlamaya yönelik denetimlerimiz devam edecek. Dürüst ve uyumlu mükellefleri koruyarak, rekabet eşitsizliğini azaltmayı hedefliyoruz" dedi.

Editör: Ergin Özkul