YARISINDAN ÇOĞU İCRALIK ZONGULDAK’TA SEÇİM
Açıklanmayan Ereğli, Kilimli, Kozlu gibi ilçeleri bir kenara bırakırsak, en çekişmeli belediye seçiminin Zonguldak merkezde olacağı kuvvetle muhtemel.
2019’da atama başkan adayının yarattığı tepkinin, sandığa yansıması yanında, rakip eksiltme ve genel merkezi cezalandırma şeklindeki parti içi yönlendirmeler neticesi, CHP seçim kaybetmişti.
CHP, bu seçim de hem taban keyfiyeti ön seçim, hem de aday adaylarının konsensüs sağlaması nedeniyle, AK Parti+MHP ittifakı karşısında biraz daha moralli çıkacak.
CHP’nin moralini arttıracak başka etkenler de var elbette.
Cumhuriyetin ilk endüstri merkezi, taşkömürünün başkenti olmasına rağmen, Zonguldak’ın üretim ve istihdam açısından ekonomiye katkısının azalmış olması.
Dolayısıyla, ‘emeğin/emekçinin başkenti’ yakıştırması da törpülenip, emeklinin başkenti haline dönüştü. Çünkü, 149 bin sigortalıya karşı, Zonguldak’ta ki emekli sayısı 170 bine ulaştı.
Merkez ilçe de 44 bin emeklinin çoğunluğunun asgari ücret ve açlık sınırı altında maaş alması ise karamsarlığı arttırıyor.
Genel bir bakış olsa da, Zonguldak ve havalisindeki resmi 25 bin, gayr-i resmi 50 bin işsiz de yaşam kalitesini aşağı çeken matematik göstergelerden.
Genel ticaret sistemi açısından da sıkıntı var Zonguldak’ta.
İhracat, 2023 Nisan ayında, 2022’nin Nisan ayına göre: yüzde 31.5 azalarak 254 milyon dolar; ithalat yüzde 47.4 azalarak 134.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat, ihracatın 5 katı durumunda.
Yani, belediye kapısında fakir/fukaraya çorba dağıtmakla düzelecek gibi değil bu rakamlar.
Kötü bir manzara da, İstanbul’daki Zonguldak günleri/ZONDEF etkinliklerinden…
Zonguldaklı AK Partili seçilmişler ‘İstanbul dahil, şehir dışına göç eden hemşerilerimizi geri getireceğiz’ nutukları atarken, 2023 itibarıyla sadece Zonguldak Merkez İlçeden şehir dışına göç eden sayısı 103 bine ulaşmıştı.
‘19. asır kömür, 20 asır petrol, 21 asır doğalgaz asrı’ nutukları çerçevesinde, petrol ve doğalgaza peş peşe gelen zamlar moral bozarken, Zonguldak ekonomisini kömüre bağımlılıktan kurtarmak için değişik sektör arayışları sıkıntıyı arttırdı.
Tek caddeye bağımlı, ‘629 Adımlık Şehir’ konumundaki Zonguldak’ta imar, trafik, sosyal hayat, sağlıktaki sorunlar ve köstebek usulü çalışan kaçak kömür ocakları her geçen gün insanlar üzerinde adeta ‘nefes darlığı’ yaratıyor.
‘Ödediği vergi kadar yatırım alamayan şehir’ ve ‘yiğitlerin değil sorunların harman olduğu diyar’ haline dönen Zonguldak’ta, 2024 tahmini bütçesi 2 milyar 100 milyon, borcu 1 milyar 300 milyon olan Belediye’nin, 101 bin 750 nüfusa göre iller bankası payı ile geleceği pek de ‘aydınlık’ gözükmüyor.
Borcu nedeniyle elektrik şirketiyle ikide bir nizalı duruma düşen, çalıştırdığı taşeran işçilere diğer belediyelerin yaptığı iyileştirmeyi yapamayan, lavuar alanında başlattığı projeyi ‘dibinden su çıktı’ diye terk eden, ‘beş ayaklı üst geçit, kömüre giden demiryolu projesinin endüstri mirası Fevkani Köprüsünü yıkıp, şehirde otopark rezaletini arttıran bir görüntü hakim merkezde.
Sonuç olarak, 101 bin 750 nüfuslu şehir de, icralık dosya sayısı 54 bin 160.
Yani, şehir nüfusunun yarısından fazlası icralık… Şehrin ahval-i vaziyetinin siyasi, ticari, sosyal yönden değerlendirmesini varın siz yapın!.
Zonguldak’ta siyaset yapanlar, konuşanlar, şehrin bu ‘matematik’ yapısını unutmamalı.
Hele de merkez ilçe de oy kullanacak 89 bin 555 seçmen hiç unutmamalı.